Buitenland

Zorgwekkende toename ebola in Oeganda, 11 nieuwe gevallen sinds vrijdag

24-10-2022 14:38

Ebola Uganda
Entebbe, Uganda Thursday, Oct. 20, 2022. AP Photo/Hajarah Nalwadda.

KAMPALA, Oeganda (AP) – Oegandese ambtenaren hebben sinds vrijdag 11 nieuwe gevallen van ebola in de hoofdstad gemeld, een zorgwekkende toename van het aantal infecties iets meer dan een maand nadat een uitbraak werd afgekondigd in een afgelegen deel van het Oost-Afrikaanse land.

Nog eens negen mensen in de hoofdstad Kampala zijn zondag positief getest op ebola, naast twee anderen op vrijdag, zei minister van Volksgezondheid Jane Ruth Aceng maandag.

Een topambtenaar van de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika zei vorige week dat de ebola-uitbraak in Oeganda zich snel ontwikkelt.

Oegandese gezondheidsautoriteiten hebben sinds 20 september 75 gevallen van ebola bevestigd, waaronder 28 doden. Er zijn 19 actieve gevallen.

De officiële cijfers zijn exclusief degenen die waarschijnlijk aan ebola zijn overleden voordat de uitbraak werd bevestigd in een boerengemeenschap op ongeveer 150 kilometer ten westen van Kampala.

Geen vaccin

De vrees dat ebola zich ver van het epicentrum van de uitbraak zou kunnen verspreiden, heeft de autoriteiten ertoe aangezet twee van de vijf districten die ebola-gevallen melden, te sluiten en ‘s nachts een uitgaansverbod in te stellen. De maatregelen werden genomen nadat een met ebola besmette man zich in Kampala had laten behandelen en daar in een ziekenhuis was overleden.

De negen nieuwe gevallen die maandag zijn gemeld, volgen een soortgelijk patroon, aangezien het allemaal contacten zijn van een met ebola besmette patiënt die uit een ebola-hotspot kwam en zich liet behandelen in Kampala’s belangrijkste openbare ziekenhuis, Mulago genaamd.

Er is geen bewezen vaccin voor de Soedanese stam van Ebola die in Oeganda circuleert.

Oegandese ambtenaren hadden tegen donderdag meer dan 1.800 ebola-contacten gedocumenteerd, waarvan 747 21 dagen lang werden gecontroleerd op mogelijke tekenen van de ziekte die zich manifesteert als een virale hemorragische koorts, volgens de Afrikaanse centra voor ziektecontrole en -preventie.

Het opsporen van contacten is essentieel om de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals ebola tegen te gaan.

Natuurlijk reservoir

Ebola wordt verspreid door contact met lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon of besmette materialen. Symptomen zijn koorts, braken, diarree, spierpijn en soms interne en externe bloedingen.

Wetenschappers kennen het natuurlijke reservoir van ebola niet, maar zij vermoeden dat de eerste persoon die bij een uitbraak wordt besmet, het virus heeft opgelopen door contact met een besmet dier of het eten van rauw vlees daarvan. Oegandese ambtenaren onderzoeken nog steeds de bron van de huidige uitbraak.

Oeganda heeft meerdere ebola-uitbraken gehad, waaronder een in 2000 die meer dan 200 mensen het leven kostte. De Ebola-uitbraak van 2014-16 in West-Afrika kostte aan meer dan 11.000 mensen het leven, het grootste dodental van de ziekte.

Ebola werd in 1976 ontdekt bij twee gelijktijdige uitbraken in Zuid-Soedan en Congo, waar het zich voordeed in een dorp bij de Ebola-rivier, waarnaar de ziekte is genoemd.