Buitenland

Sinds 2019 meer dan 29.000 vluchtelingen op weg naar Europa omgekomen, 5000 in de afgelopen twee jaar

25-10-2022 15:11

Middellandse Zee bootvluchtelingen
Drenkelingen in de Middellandse Zee ten Zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. 11 augustus 2022. AP Photo/Francisco Seco, file.

BARCELONA, Spanje (AP) – Sinds 2019 zijn meer dan 29.000 mensen omgekomen tijdens migratietrajecten naar Europa, waarvan 5.000 in de afgelopen twee jaar, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Lees ook: Aantal illegalen tegengehouden aan buitengrenzen EU met 70% gestegen ten opzichte van vorig jaar, Frontex

Het Missing Migrants Project van het VN-agentschap waarschuwde voor “toenemende aantallen sterfgevallen op routes over de Middellandse Zee, aan de landgrenzen naar Europa en binnen het continent.”

Volgens het rapport is de dodelijkste migratieroute nog steeds de centrale Middellandse Zee, waar sinds januari 2021 2.836 migranten en vluchtelingen zijn omgekomen die Italië of Malta probeerden te bereiken door voornamelijk vanuit Libië en Tunesië over te steken.

De tweede dodelijkste is de Atlantische route van West-Afrika naar de Spaanse Canarische Eilanden, waar sinds 2021 meer dan 1.500 doden zijn gevallen.

Maar de onderzoekers van het project erkenden dat hun aantal waarschijnlijk te laag was, omdat het verzamelen en bevestigen van informatie over “onzichtbare scheepswrakken” – boten die zonder getuigen op zee verdwijnen – moeilijk is.

Ook in andere gebieden die aan Europa grenzen, alsook in Griekenland, de westelijke Balkan en het Kanaal werd volgens het rapport een stijging van het aantal doden vastgesteld.

Veel van de sterfgevallen “hadden voorkomen kunnen worden door snelle en doeltreffende bijstand aan migranten in nood”, aldus het Missing Migrants Project van de IOM in een verklaring.

Sterfgevallen door illegale pushbacks

Voor het eerst publiceerde het project statistieken over sterfgevallen in verband met zogenaamde pushbacks, of gedwongen uitzettingen, door Europese autoriteiten. Het project telde 252 doden op basis van verslagen van overlevenden.

Pushbacks zijn onwettig volgens zowel de internationale als de EU-wetgeving omdat zij een schending vormen van het recht om asiel aan te vragen en van het beginsel dat niemand mag worden teruggestuurd naar een plaats waar hij een reëel risico loopt op vervolging, foltering of levensgevaar.

Volgens het verslag zijn 97 van de met terugdrijving verband houdende sterfgevallen gedocumenteerd in het centrale Middellandse Zeegebied, 70 in het oostelijke Middellandse Zeegebied, 58 aan de Turks-Griekse grens, 23 in het westelijke Middellandse Zeegebied en 4 aan de grens tussen Belarus en Polen.

“Dergelijke gevallen zijn bijna onmogelijk volledig te verifiëren wegens het gebrek aan transparantie, het gebrek aan toegang en de sterk gepolitiseerde aard van dergelijke gebeurtenissen, en als zodanig zijn deze cijfers waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke aantal doden,” aldus het verslag.