Politiek Buitenland

Donald Trump voorspelt ‘ondergang Amerika’ als Democraten midterms winnen

06-11-2022 13:36

MAGA Donald Trump
EngineerPhotos / Shutterstock.com

LATROBE, Pennsylvania, VS, (AP) – Voormalig president Donald Trump voorspelt de ondergang van Amerika als zijn collega Republikeinen dinsdag niet masaal gaan stemmen. Democraten, geleid door president Joe Biden en twee andere voormalige presidenten, waarschuwen dat abortusrechten, sociale zekerheid en zelfs de democratie zelf op het spel staan.

Drie van de zes nog levende presidenten gaven zaterdag in het laatste weekend van de midterms van 2022 in het slagveld Pennsylvania een trieste slotboodschap af, maar hun woorden weerklinken in het hele land nu miljoenen Amerikanen hun stem uitbrengen om de machtsverhoudingen in Washington en in de belangrijkste hoofdsteden van de staten te bepalen. De stembureaus in heel Amerika sluiten dinsdag, maar meer dan 39 miljoen mensen hebben al gestemd.

Zondag ging Biden campagne voeren in New York, terwijl Trump op weg was naar Florida.

“Als u de vernietiging van ons land wilt stoppen en de Amerikaanse droom wilt redden, dan moet u dinsdag Republikeins stemmen in een gigantische rode golf”, zei Trump tegen duizenden juichende supporters toen hij zaterdag campagne voerde in het westen van Pennsylvania, waarbij hij de Verenigde Staten beschreef als “een land in verval”.

Barack Obama

Eerder op de dag deelde Biden het podium met voormalig president Barack Obama in Philadelphia, waarbij de voormalige running mates voor het eerst sinds het aantreden van Biden samen campagne voerden. In het naburige New York verdedigde zelfs oud-president Bill Clinton, die de afgelopen jaren grotendeels afwezig was in de nationale politiek, zijn partij.

“Mokken en kniezen is geen optie,” zei Obama. “Laten we er dinsdag voor zorgen dat ons land niet 50 jaar achteruit gaat.”

Niet iedereen leek het eens te zijn met de boodschap toen het weekend begon.

Nog voor zijn aankomst in Pennsylvania kreeg Biden te maken met een nieuwe politieke puinhoop nadat hij sommigen in zijn partij van streek had gemaakt door plannen te promoten om fossiele brandstoffen te sluiten ten gunste van groene energie. Hoewel hij de opmerkingen een dag eerder in Californië maakte, is de fossiele-brandstofindustrie een belangrijke werkgever in Pennsylvania.

Senator Joe Manchin (Democraten, West Virgina), voorzitter van de Senaatscommissie voor Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, zei dat de president zijn excuses moest aanbieden aan kolenarbeiders in het hele land. Hij noemde de opmerkingen van Biden “beledigend en walgelijk”.

Trump greep de kritiek in het westen van Pennsylvania aan door te zeggen dat Biden “de oorlog tegen kolen, jullie kolen, heeft hervat.”

Aanzienlijke verliezen

Het Witte Huis zei dat Biden’s woorden “verdraaid waren om een betekenis te suggereren die niet bedoeld was; hij betreurt het als iemand die deze opmerkingen heeft gehoord aanstoot heeft genomen” en dat hij “commentaar gaf op een feit van economie en technologie”.

De Democraten maken zich grote zorgen over hun krappe meerderheden in het Huis en de Senaat nu de kiezers het leiderschap van Biden afwijzen tegen de stijgende inflatie, de bezorgdheid over de misdaad en het wijdverbreide pessimisme over de richting van het land. De geschiedenis suggereert dat de Democraten, als partij aan de macht, aanzienlijke verliezen zullen lijden in de midterms.

Trump gluurde vooruit naar Florida terwijl hij campagne voerde in Pennsylvania, waarbij hij de Republikeinse gouverneur van de staat, Ron DeSantis, een klap gaf. Na het tonen van recente presidentiële poll-nummers op de grote schermen, noemde Trump DeSantis, een potentiële GOP-rivaal voor 2024.

Trumps weekendreizen waren onderdeel van een late blitz die hem ook naar Ohio brengt. Hij hoopt dat een sterke opkomst van de GOP dinsdag een impuls zal geven aan de campagne voor 2024 die hij naar verwachting in de dagen of weken na sluiting van de peilingen zal starten.

Complottheorie

Op zaterdag beweerde Trump keer op keer ten onrechte dat hij de verkiezingen van 2020 alleen had verloren omdat de Democraten vals speelden, terwijl hij de komende week de mogelijkheid van verkiezingsfraude opperde. Mede door dergelijke retoriek hebben federale inlichtingendiensten gewaarschuwd voor de mogelijkheid van politiek geweld door extreem-rechtse extremisten in de komende dagen.

“Iedereen, ik beloof u, in de zeer volgende – zeer, zeer, zeer korte periode, zult u gelukkig zijn,” zei Trump over een mogelijk nieuwe kandidaatstelling voor het Witte Huis. “Maar eerst moeten we een historische overwinning behalen voor de Republikeinen op 8 november.”

Biden’s Pennsylvania-toespraak was grotendeels hetzelfde als wat hij al weken geeft – een greep uit zijn belangrijkste wetgevende verwezenlijkingen, terwijl hij waarschuwde dat abortusrechten, stemrecht, sociale zekerheid en Medicare in gevaar zijn als de Republikeinen de controle over het Congres overnemen.

‘We zijn goede mensen’

De president benadrukte de Inflation Reduction Action, die in augustus werd goedgekeurd door het Congres onder leiding van de Democraten, en die verschillende gezondheidsbepalingen bevat die populair zijn bij oudere volwassenen en minder welgestelden, waaronder een plafond van 2000 dollar voor medische uitgaven en een maandelijks plafond van 35 dollar per recept voor insuline. De nieuwe wet vereist ook dat bedrijven die hun prijzen sneller verhogen dan de algemene inflatie aan Medicare een korting betalen.

Maar met een groter en energieker publiek in zijn thuisstaat, leek Biden zelf ook meer energie te hebben.

“We moeten de waarden die ons al lang bepalen opnieuw bevestigen,” zei Biden over de bedreigingen voor de democratie. “We zijn goede mensen. Dat weet ik.”

Hij voegde eraan toe: “Ga naar buiten en stem!”