OPINIE
Net als in Nederland wordt ook in Portugal de meeste wijn in de supermarkten gekocht. Maar er is een groot verschil, want in Portugal zijn namelijk de meest geweldige inheemse wijnen te koop en vaak tegen afbraakprijzen. Kijk op uw gemak naar de aanbiedingen in de Pingo Doce, de Intermarché, de Continente en de Auchan.
Het kan zomaar zijn dat een topwijn uit de Alentejo die normaal 15 euro kost, afgeprijsd is naar 5 euro. Maar dat kan natuurlijk gewoon boerenbedrog zijn, bijvoorbeeld omdat dat wijntje helemaal nooit 15 euro heeft gekost.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Het handigste is om dan ter plekke in de supermarkt de wijn te scannen of te googelen en dan hebt u binnen nog geen minuut de echte prijs gevonden, of in ieder geval de adviesprijs.
Het aanbod van de Lidl en de Aldi is wat minder imponerend, met heel af en toe een uitschieter, maar de Nederlandse camperaar in een driekwartsbroek en op gifgroene Crocs zal mieters blij zijn als hij bij de Duitse prijsbrekers een vijfliterdoos slobber mét kraantje voor pak ‘m beet vijf eurootjes kan scoren.
Tip: haal de op een stoma lijkende aluminium wijnzak uit de doos, die past beter in uw ijskastje.
Voor de kleine portemonnee zijn er nog de Spar, de Algartalho en de Minipreço, ietwat muffige supermarkten waar altijd de meur van schoonmaakmiddel en stokvis hangt. Dat is meer voor de liefhebber van wit Bimbo-brood dat tien jaar goed blijft, blikjes sardines van 80 cent en enge Duitse worstjes in blik. Voor wie echt culinaire wil griezelen, moet naar The Food Co in Almancil, met schappen vol zeer onsmakelijk voeder van Tesco dat u nog niet aan u honden of varkens wilt geven. Alles prefab en klaar om opgepiept te worden. Wij vermoeden dat de tientallen soorten Engelse gin daar nog het meest gezond zijn. Cheers dears!
De allerbeste supermarkt in de Algarve is Apolónia, met drie filialen. Vooral die in Almancil, naast de Aldi, is een culinair paradijs, met alle mogelijke kaasjes uit Frankrijk en Italië, een geweldige slager en een droom van een drankafdeling, met flesjes port van 3000 euro (achter slot en grendel). Hier kan u ook gezien worden als u bekend denkt te zijn.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Het is één grote parade van nouveau riche-klanten, zoals stokoude Engelse mannen in roze Lacoste’s en gifgroene wortelbroekjes. Met enig geluk komt u BN’ers uit het voetbal en het variété tegen. Bij de Apolónia kunt u ook Franse wijnen kopen, iets wat bij de eerder genoemde supermarkten vrijwel nooit het geval (de Makro heeft ook prima niet-Portugese wijnen).
Voor expats in de Algarve is dat wel eens fijn, iets anders drinken dan een Portugees wijntje. Ook een mogelijkheid natuurlijk is even naar Spanje over te wippen, waar geweldige wijnen bespottelijk goedkoop zijn in supermarkten als Mercadona.
In de regel zijn Portugese supermarktwijnen prima te drinken, al is het dus nuttig om eventjes op uw gemakske in de supermarkt de namen van de wijnen te googelen. Regel is; hoe groter de supermarkt hoe meer wijn. In bijvoorbeeld een relatief kleine Continente in Olhão is het assortiment minder groot dan in de gigantisch Continente in winkelcentrum Guia, waar u keurig verdeeld per wijnprovincie de lekkerste wijnen kan uitzoeken. Toch hebben wij veel producenten ontmoet die liever niet in de supermarkten liggen met hun wijnen. Dus ook in Portugal heeft de super een minder imago in kwaliteit. In de Algarve zijn er veel slijters en dan vooral van Garrafeira Soares, een keten in eigendom van dezelfde familie die het wijnhuis Malhadinha Nova (vlakbij Beja) in de Alentejo bestiert.
Ook in Portugal wordt gerommeld aan goedkope wijnen, al zullen er niet snel Nederlandse toestanden plaatsvinden. Neem bijvoorbeeld de huiswijn van de Appie, gemaakt van uitgeperste ingedroogde pulp die vanuit Zuid-Amerika naar Nederland wordt vervoerd. Hier wordt de pulp dan aangelengd met restwater van de Nuon, gist erbij en wat andere smaakjes en klaar is uw fles.
De lekkere frisse vinho verde met het lichte bubbeltje zoals de meeste van u hem kennen, krijgt vaak gewoon een toefje gas ingespoten. Ons advies is dan ook om in Portugal vanaf een euro of vijf te beginnen, aanbiedingen daargelaten. Elke euro meer is ook meer wijn!
Artikel gaat verder na afbeelding.
Veel Portugezen kopen traditioneel hun wijn rechtstreeks bij de wijnboer of de coöperatie. Deze manier van wijn inslaan verschilt wel met vroeger, toen de wijn nog voor een zacht prijsje aan de ‘deur’ te koop was. Tegenwoordig hebben de meeste producenten en de coöperaties een wijnwinkel aan de adega gekoppeld, met best pittige prijzen. De wijnwinkel in het dorp is vaak voordeliger.
Nog wat gouden tips van wijnexpert Reggie Smith. Op deze site vindt u de folders van alle supermarkten met aanbiedingen van wijn. En op de geweldige prijsvergelijker Kuantokosta vindt u prima slobbers vanaf twee piekkies!
Een welgemeend buenos días amigos en amigas, maar dat spreekt vanzelf.
Één de vele voordelen van het leven op het Iberisch schiereiland is toch wel wijn. Als je een menu neemt voor de comida is een fles wijn inbegrepen. Zelfs al ben je alleen. En echt niet alleen maar bocht. Waar je in Nederlandje welhaast een hypotheek op je huis moet afsluiten om in de horeca een flesje slobberwijn – niets bijzonders – aan te schaffen om de reeds onbetaalbare maaltijd te veraangenamen, krijg je alhier voor minder dan een tientje een topwijn uit de regio aangeboden.
Toen onze geliefde hoofdredacteur mij deze week belde, wijntje in de hand zo te horen, met het thema van deze week’s Portugal Post, herinnerde ik mij meteen zijn dolenthousiaste aankomst op station Camp de Tarragona afgelopen januari. In de trein, de AVE (hogesnelheidstrein) wel te verstaan, vanuit Barcelona was hij door het treinpersoneel vergast op een heerlijk rood wijntje en men was zo vriendelijk geweest hem een flesje mee te geven om zijn maat ook te laten proeven. Het was een Pata Negra die zèlfs bij jullie zeer betaalbaar te verkrijgen is.
Omdat men op één been niet lopen kan zijn we onderweg naar huis maar even gestopt bij een supermarkt. Elke supermarkt hier houdt een assortiment wijnen aan waar sommige kleine slijterijen best wel eens jaloers op zouden kunnen worden. En Pata Negra is een populair wijnmerk en dus overal makkelijk te verkrijgen. Voor net geen tientje kochten we drie flessen om er een genoeglijke middag van te maken. In and out in sixty seconds!
Zo niet in de Spaanse bodega‘s. Soms niet veel meer dan een gat in de muur met daarachter een pijpenla gevuld met vaten en flessen waar de eigenaar je verwelkomt alsof jullie al jaren vrienden zijn. Zoals deze bijvoorbeeld. Als je wijzend op één van de vaten vraagt “Is dat wat?”, zakt zijn stem naar een samenzweerderige toon en vertelt vervolgens dat het niet slecht is, maar voor ‘iemand als jij’ heeft ‘ie achterin nog een vat staan met een heel speciale wijn die je beslist even moet proeven. En dan ben je verkocht.
Overigens moet je niet vreemd staan te kijken als die speciale wijn van zijn eigen finca komt waar hij wijnstokken heeft staan die nog door zijn grootvader zijn geplant. De Iberiër stroomt meer wijn door de aderen dan bloed vermoed ik wel eens.
Mocht je weer eens ons mooie Spanjeland bezoeken hier een paar linkjes met in de supermarkt verkrijgbare echt leuke wijnen voor een habbekrats. Bijna Hollands dus. La Enfermera, Gran Feudo (goede wijnen voor een redelijke prijs), Mercadona en Aldi en Lidl weet u zelf wel te vinden. Ook die twee hebben best een paar leuke wijnen voor weinig in de schappen staan.
Verder had onze lieve kleine Bella (hondje) deze week bijna één van de slechts drieduizend zwarte gieren die Spanje rijk is aan zijn staart. Ze sprong nèt niet hoog genoeg. De echtgenote van deze reuzenvogel was er blij mee, zij zat bij de buurman op hem te wachten. En het hondje was het alweer vergeten voordat het zwarte gevaarte uit het zicht was. Wat ben ik toch rijk, een hondje dat voor de duvel niet bang is en elk moment een heerlijk wijntje om het te vieren.
Drink, maar geniet met mate, of zoiets.
De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.