Buitenland

Mogelijk Russische raketten neergekomen in Polen, twee doden, Poolse regering voert crisisberaad

15-11-2022 19:58

Kruisraket

Update: Polen gaat na of het overleg moet aanvragen op grond van artikel 4 van het militaire NAVO-alliantieverdrag, zegt regeringswoordvoerder Piotr Muller. (22:24)

Update: Zelensky: “Ik wil nu tegen al onze Poolse broeders en zusters zeggen: Oekraïne zal jullie altijd steunen. Vrije mensen laten zich niet intimideren door terreur. Een overwinning is mogelijk als er geen angst is. En wij en jullie zijn niet bang.” (22:16 uur)

Update: een woordvoerder van de Poolse regering laat weten dat Polen de paraatheid van het Poolse leger opschaalt. (22:12 uur)

Update: Het Franse Ministerie van Defensie laat weten dat “president Macron heeft gevraagd de nodige verificaties uit te voeren na explosies in Polen nabij de Oekraïense grens”. (22:10 uur)

Update: De minister van Buitenlandse Zaken in Canada: “Canada is op de hoogte van meldingen van ontploffingen in Polen, volgt de situatie op de voet en staat in contact met Polen en partners.” (22:01 uur)

Update: De minister van Buitenlandse Zaken van Estland: “Het is begrijpelijk dat de NAVO elke centimeter van haar grondgebied zal verdedigen en de verbintenis van Estland tot collectieve verdediging is onwrikbaar. Wij overleggen met onze bondgenoten over een eensgezind en resoluut antwoord.” (21:59 uur)

Update: De Letse premier kondigt een spoedvergadering van de regering aan op woensdag om de veiligheidssituatie te beoordelen en om “klaar te zijn voor verdere actie”. (21:49 uur)

Update: Premier Mark Rutte: “Het is nu belangrijk vast te stellen wat er precies is gebeurd”. (21:48 uur)

Update: De Letse minister van Defensie zegt dat de NAVO “luchtverdediging kan leveren aan Polen” en “een deel van het grondgebied van Oekraïne”. (21:36 uur)

Update: NAVO-functionaris: “We onderzoeken deze berichten over de ontploffing in Polen en werken nauw samen met onze bondgenoot Polen.” (21:33 uur)

Update: Zelensky: “Hoe langer Rusland ongestraft blijft, hoe meer bedreigingen er zullen zijn voor iedereen die binnen het bereik van Russische raketten komt. Raketten afvuren op NAVO grondgebied! Dit is een Russische raketaanval op de collectieve veiligheid! Dit is een zeer belangrijke escalatie. We moeten optreden.” (21:29 uur)

Update: Minister van Buitenlandse Zaken Noorwegen: “Dit is een zeer ernstig incident, maar veel blijft onduidelijk.” (21:21 uur)

Update: Zelensky: “Russische raketaanvallen op NAVO-gebied zijn een aanzienlijke escalatie zijn, actie is nodig.” (21:21 uur)

Update: De premier van België geeft als reactie: “We staan achter Polen. We zijn allemaal dezelfde NAVO-familie, nu meer dan ooit verenigd.” (21:16 uur)

Update: De president van Oekraïne, Zelensky, bevestigt dat Russische raketten in Polen zijn neergekomen. “We waarschuwen al langer dat Russische acties niet beperkt blijven tot Oekraïne alleen.” (21:12 uur)

Update: Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten “met meerdere partners in gespek te zijn” over de berichten uit Polen. (21:09 uur)

Update: Een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis laat weten dat het de berichten nog niet heeft kunnen bevestigen. Als de berichten worden bevestigd, zal worden gekeken welke volgende stappen noodzakelijk zijn. (21:04 uur)

Update: De Slowaakse minister van Defensie: “De roekeloosheid van Rusland loopt uit de hand.” (20:58 uur)

Update: Het Ministerie van Defensie van Rusland verklaart: “Verklaringen van Poolse media en functionarissen over de Russische raketten die het Poolse grondgebied raken, zijn een opzettelijke provocatie met als doel de situatie te laten escaleren. Er zijn geen aanvallen op doelen bij de Oekraïens-Poolse grens uitgevoerd met Russische wapens”. (20:54 uur)

Update: De president van Litouwen laat weten dat zijn land achter Polen staat en dat “elke centimert NAVO-gebied moet worden verdedigd. (20:52 uur)

Update: Tweet van vice-premier Letland, Artis Pabris: “Het criminele Russische regime heeft raketten afgevuurd die niet alleen op Oekraïense burgers zijn gericht, maar ook op NAVO-grondgebied in Polen zijn geland. Letland staat volledig achter de Poolse vrienden en veroordeelt deze misdaad.” (20:44 uur)

Update: Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Estland laat weten het nieuws “zeer zorgwekkend” te vinden en zegt dat “Estland klaarstaat om het elke centimeter NAVO-gebied te verdedigen”. (20:41 uur)

Update: Pentagon woordvoerder brigadegeneraal Patrick Ryder: “We zijn ons bewust van de persberichten die beweren dat twee Russische raketten een locatie binnen Polen nabij de grens met Oekraïne hebben getroffen. Ik kan u vertellen dat we op dit moment geen informatie hebben om die berichten te bevestigen en we zullen dit verder onderzoeken”. (20:25 uur)

Update: De vice-premier van Letland, Pabriks, bevestigt dat raketten in Polen terecht zijn gekomen (20:19 uur)

Update: Het Pentagon laat weten het bericht over de Russische raketten in Polen nog niet te kunnen bevestigen (20:18 uur)

 

Oorspronkelijk artikel volgt hieronder:

***

KIEV, Oekraïne (AP) – Een hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zegt dat Russische raketten in NAVO-lid Polen zijn neergekomen, waarbij twee mensen zijn gedood.

“Brandweerlieden zijn ter plaatse, het is niet duidelijk wat er is gebeurd,” zei Lukasz Kucy, officier van dienst bij een nabijgelegen brandweerpost.

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Mueller bevestigde de informatie niet onmiddellijk, maar zei dat de hoogste leiders een spoedvergadering hielden wegens een “crisissituatie”.

Crisissituatie

Muller vertelde verslaggevers later op dinsdag dat de commissie was bijeengeroepen vanwege de “crisissituatie”, en voegde eraan toe dat relevante informatie later aan het publiek zal worden gepresenteerd. Hij riep de media op in de tussentijd geen “ongecontroleerde informatie” te publiceren.

Poolse media, waaronder de Poolse radio ZET, meldden dat twee mensen dinsdagmiddag stierven nadat een projectiel een gebied trof waar graan aan het drogen was in Przewodów, een Pools dorp in de buurt van de grens met Oekraïne.

 

 

Aanpassingen: ‘Mogelijk’ toegevoegd aan kop omdat nog niet zeker is dat de raketten uit Rusland afkomstig waren. 21:42 uur