Economie

Bank of England: ‘Implosie FTX toont noodzaak regelgeving cryptowereld’

21-11-2022 11:46

LONDEN, 21 november (Reuters) – De implosie van cryptocurrency exchange FTX toont de noodzaak om de cryptowereld binnen het regelgevend kader te brengen, zei Bank of England vice-gouverneur Jon Cunliffe op maandag.

FTX, dat faillissementsbescherming heeft aangevraagd voor de Amerikaanse rechtbank, heeft gezegd dat het zijn 50 grootste schuldeisers bijna 3,1 miljard dollar schuldig is.

“Hoewel de cryptowereld, zoals bleek tijdens de cryptowinter van vorig jaar en de implosie van FTX vorige week, momenteel niet groot genoeg is of voldoende verweven met de reguliere financiële wereld om de stabiliteit van het financiële systeem te bedreigen, zijn de banden met de reguliere financiële wereld zich snel aan het ontwikkelen,” zei Cunliffe.

Hij voegde eraan toe dat de problemen van FTX aantonen dat de toezichthouders zo snel mogelijk strengere controles moeten invoeren. Het bedrijf had geen vergunning om in Groot-Brittannië te opereren, maar had toch voor opschudding gezorgd.

“We moeten niet wachten tot het groot en verbonden is om de regelgevende kaders te ontwikkelen die nodig zijn om een cryptoschok te voorkomen die een veel grotere destabiliserende impact zou kunnen hebben,” vertelde Cunliffe aan een evenement van de Warwick Business School.

Witwassen

Momenteel moeten cryptobedrijven in Groot-Brittannië alleen aantonen dat ze voldoende controles kunnen uitvoeren om het witwassen van geld tegen te gaan, hoewel de Britse Financial Conduct Authority (FCA) voor veel bedrijven vergunningsaanvragen heeft afgewezen.

Groot-Brittannië keurt een nieuwe wet inzake financiële diensten en markten goed die regelgeving zal invoeren voor stablecoins, een cryptoasset die wordt ondersteund door een activum zoals een valuta, en de marketing van cryptoassets in het algemeen.

Cunliffe zei dat de BoE een openbare raadpleging zal uitschrijven om de regels voor stablecoins nader in te vullen en over hoe de vorderingen van munthouders op de emittent en wallets moeten worden gestructureerd om aflossing a pari te leveren in lijn met commercieel bankgeld.

“Het FTX-voorbeeld onderstreept hoe belangrijk deze aspecten zijn”, aldus Cunliffe.

Het ministerie van Financiën zal binnenkort ook overleg plegen over de uitbreiding van de kaders voor beleggersbescherming, marktintegriteit en andere regelgeving die betrekking heeft op de promotie en verhandeling van financiële producten tot activiteiten en entiteiten waarbij crypto-activa betrokken zijn, voegde hij eraan toe.

Digitaal pond

Jane Moore, hoofd van betalingen en digitale activa bij de FCA, zei dat crypto op de een of andere manier de toekomst van financiële diensten zal vormen en daarom moet de bescherming van de consument worden overwogen.

Los daarvan bekijken de BoE en het ministerie van Financiën het potentieel voor een digitaal pond.

Cunliffe zei dat hij aanvankelijk dacht dat het falen van FTX geen gevolgen zou hebben voor het mogelijke tijdschema voor een digitale munt. Bij nader inzien zei hij echter dat de onderlinge verbondenheid van de digitale wereld relevant is.

“Ons doel is ervoor te zorgen dat innovatie kan plaatsvinden, maar binnen een kader waarin de risico’s naar behoren worden beheerd”, aldus Cunliffe. “De gebeurtenissen van vorige week tonen overtuigend aan waarom dat belangrijk is.”