Buitenland

Voetbalbonden geconfronteerd met ‘extreme chantage’ om OneLove-armband af te doen

22-11-2022 12:37

DOHA, 22 november (Reuters) – Voetbalbonden die van plan waren de ‘OneLove’ armbanden te dragen om een statement te maken tegen discriminatie tijdens het WK in Qatar, werden geconfronteerd met “extreme chantage” waardoor de geplande actie werd afgeblazen, aldus de Duitse voetbalbond (DFB) op dinsdag.

De bonden van Engeland, Wales, Belgiƫ, Nederland, Zwitserland, Duitsland en Denemarken hadden maandag gezegd dat ze onder druk waren gezet door de FIFA, die had gedreigd gele kaarten uit te delen aan elke speler die de veelkleurige armband zou dragen.

Homoseksualiteit is illegaal in de Golfstaat.

De mediadirecteur van de DFB, Steffen Simon, vertelde de Duitse radio Deutschlandfunk dat Engeland, dat maandag in de wedstrijd tegen Iran als eerste team de armband zou dragen, met meerdere sportieve sancties was bedreigd.

“De toernooidirecteur ging naar het Engelse team en sprak over meerdere regelovertredingen en dreigde met massale sportieve sancties zonder te specificeren wat die zouden zijn,” zei hij.

‘We zijn geen bedriegers’

Simon, die niet aangaf of hij met zijn verwijzing naar de toernooidirecteur de lokale organisatoren of de FIFA bedoelde, zei dat de andere zes landen toen besloten “solidair te zijn” en de armband niet te dragen.

“We zijn de armband kwijt en het is erg pijnlijk, maar we zijn dezelfde mensen als voorheen met dezelfde waarden. We zijn geen bedriegers die beweren dat ze waarden hebben en die vervolgens verraden”, zei hij.

“We zaten in een extreme situatie, in een extreme chantage en we vonden dat we die beslissing moesten nemen zonder dat we dat wilden.”

Het Engelse team wilde geen commentaar geven op deze zaak. De FIFA reageerde niet onmiddellijk op de vraag om commentaar van Reuters. Ook met lokale organisatoren werd contact opgenomen.

De reactie in Duitsland op de ommezwaai van de DFB was er een van vernietigende kritiek, met supermarktketen REWE die haar overeenkomst met de DFB liet vallen.

‘Keuze tussen pest en cholera’

De reputatie van de bond heeft de laatste jaren geleden: vier vorige voorzitters zijn afgetreden door beschuldigingen van corruptie en andere schandalen, of zijn erdoor aangetast.

“Ik kan de teleurstelling begrijpen. We hadden de keuze tussen de pest en cholera,” zei Simon.

Terwijl de Europese landen besloten de armbanden te laten vallen, weigerde het nationale team van Iran hun volkslied te zingen voor hun openingswedstrijd van het WK op maandag, als teken van steun voor de massaprotesten in eigen land en het gewelddadige optreden van de staat tegen de onrust.

“We hebben veel respect voor wat het Iraanse team gisteren heeft gedaan,” zei Simon. “We voelen mee met de Iraanse vrouwen. Ja, we hebben het symbool niet meer, maar we staan nog steeds achter de waarden die bij dit symbool horen.

“De DFB staat fundamenteel tegenover de FIFA”, zei hij.