Buitenland

Zus Iraanse Ayatollah Khamenei roept Revolutionaire Garde op wapens neer te leggen

07-12-2022 13:29

Iran Revolutionaire Garde
De Revolutionaire Garde tijdens een militaire parade in Teheran, Iran. 22 september, 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

DUBAI, 7 december (Reuters) – Een zus van Irans Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei heeft het neerslaan van landelijke protesten veroordeeld en de alom gevreesde Revolutionaire Garde opgeroepen de wapens neer te leggen, aldus een brief die door haar in Frankrijk gevestigde zoon is gepubliceerd.

Iran is in de greep van onrust sinds de dood van de 22-jarige Koerdische Iraanse vrouw Mahsa Amini in politiebewaring op 16 september, en wordt geconfronteerd met een driedaagse algemene stakingsbeweging die maandag is begonnen.

Badri Hosseini Khamenei, die in Iran woont en de zus is van Ayatollah Khamenei, bekritiseerde het klerikale establishment vanaf de tijd van wijlen de stichter van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ruhollah Khomeini, tot het bewind van haar broer, aldus de brief, gedateerd ‘december 2022`.

“Ik denk dat het nu gepast is om te verklaren dat ik me verzet tegen de acties van mijn broer en ik betuig mijn medeleven met alle moeders die rouwen om de misdaden van de Islamitische Republiek, vanaf de tijd van Khomeini tot het huidige tijdperk van het despotische kalifaat van Ali Khamenei,” schreef ze in de brief die woensdag werd gedeeld op het Twitter-account van haar zoon, Mahmoud Moradkhani.

“Ali Khamenei’s Revolutionaire Garde en huurlingen moeten zo snel mogelijk hun wapens neerleggen en zich bij het volk voegen voordat het te laat is”, aldus de brief.

‘Geen genade aan oproerkraaiers’

De Revolutionaire Garde is de Iraanse elitetroepenmacht die het land heeft geholpen bij het opzetten van volmachten in het Midden-Oosten en die een groot zakenimperium runt.

De elitetroepen deelden dinsdag een verklaring waarin ze de rechterlijke macht opriepen “geen genade te tonen aan oproerkraaiers, misdadigers en terroristen”, een teken dat de autoriteiten niet van plan zijn hun harde optreden tegen dissidenten te versoepelen.

Masoud Setayeshi, woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht, zei dinsdag dat vijf personen die waren aangeklaagd voor de moord op Rouhollah Ajamian, lid van de Basij-militie, ter dood waren veroordeeld.

In november werd Khamenei’s activistische dochter Farideh Moradkhani door de autoriteiten gearresteerd nadat ze buitenlandse regeringen had opgeroepen alle banden met Teheran te verbreken.

Video’s die op Twitter werden gedeeld door 1500tasvir, een account dat 385.000 volgers heeft en zich richt op de protesten in Iran, toonden gesloten winkels in commerciële straten van Teheran, Isfahan, Ilam, Kermanshah, Najafabad, Arak, Babol en Shiraz waar veiligheidstroepen winkeliers dwongen hun winkels te openen.

Reuters kon de video’s niet verifiëren.

Dag van de Student

President Ebrahim Raisi hield ondertussen een toespraak op de Universiteit van Teheran ter gelegenheid van de Dag van de Student.

Sommige studenten buiten de grote ontvangsthal riepen “oneervol” en “studenten zullen sterven maar zullen deze regering niet accepteren.” Een video gedeeld door @1500tasvir toont studenten die in verbale gevechten raken met geklede veiligheidstroepen.

Studenten protesteerden op verschillende universiteiten in Iran, zoals de Amir Kabir Universiteit in de hoofdstad, waar ze opriepen tot de “ondergang van het hele regime” en “dood aan Khamenei” riepen, volgens beelden gedeeld door @1500tasvir.

In de noordoostelijke stad Mashhad verzamelden studenten zich buiten de Ferdowsi Universiteit en werden bedreigd door mensen in een pick-up truck die hen waarschuwden dat ze zouden worden “opgeroepen” en dat het slecht met hen zou aflopen.