Buitenland

NAVO-baas Jens Stoltenberg vreest voor oorlog tussen NAVO en Rusland

10-12-2022 11:59

Jens Stoltenberg, NAVO
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal NAVO. Screenshot NRK.

KIEV, Oekraïne (AP) – Het hoofd van de NAVO toont zich bezorgd dat de gevechten in Oekraïne uit de hand kunnen lopen en een oorlog tussen Rusland en de NAVO kunnen worden, aldus een vrijdag gepubliceerd interview.

“Als het fout gaat, gaat het ook echt vreselijk fout”, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO in een interview met de Noorse omroep NRK.

“Het is een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Het is ook een oorlog die een volwaardige oorlog kan worden die zich uitbreidt tot een grote oorlog tussen de NAVO en Rusland,” zegt hij. “Daar werken we elke dag aan om dat te voorkomen.”

Volwaardige oorlog in Europa

Stoltenberg, voormalig premier van Noorwegen, zegt in het interview dat “er geen twijfel over bestaat dat een volwaardige oorlog een mogelijkheid is,” en voegde eraan toe dat het belangrijk is om een conflict te voorkomen “waarbij meer landen in Europa betrokken zijn en dat een volwaardige oorlog in Europa wordt.”

Het Kremlin heeft de NAVO-bondgenoten er herhaaldelijk van beschuldigd in feite partij in het conflict te worden door Oekraïne van wapens te voorzien, zijn troepen te trainen en militaire inlichtingen te verstrekken om Russische troepen aan te vallen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Avdiivka, regio Donetsk, Oekraïne, donderdag 8 december 2022. AP Photo/LIBKOS.

 

In opmerkingen die de stijgende spanningen tussen Rusland en het Westen weerspiegelen, suggereerde president Vladimir Poetin eerder dat Moskou zou kunnen overwegen om gebruik te maken van wat hij omschreef als het Amerikaanse concept van een preventieve aanval.

“Als we het hebben over een ontwapenende aanval, is het misschien het overwegen waard om de ideeën van onze Amerikaanse tegenhangers over te nemen, hun ideeën om hun veiligheid te waarborgen,” zei hij.

Prompt Global Strike-capaciteit

Lang voor de oorlog in Oekraïne uitte het Kremlin zijn bezorgdheid over de inspanningen van de VS om de zogenaamde Prompt Global Strike-capaciteit te ontwikkelen, die erop gericht is strategische doelen van een tegenstander binnen een uur overal ter wereld te treffen met precisiegeleide conventionele wapens.

Poetin merkte op dat een dergelijke aanval commandofaciliteiten zou kunnen uitschakelen.

“We denken er net over na, ze waren de afgelopen jaren niet verlegen om er openlijk over te praten,” zei hij, waarbij hij beweerde dat de precisiegeleide kruisraketten van Moskou beter presteren dan soortgelijke wapens van de VS en dat Rusland hypersonische wapens heeft die de VS niet heeft ingezet.

Poetin zei ook dat hij teleurgesteld was over de recente opmerkingen van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel dat een vredesakkoord uit 2015 voor Oost-Oekraïne waarover Frankrijk en Duitsland hadden onderhandeld, tijd had gekocht voor Oekraïne om zich voor te bereiden op de oorlog van 2022.

“Ik ging ervan uit dat andere deelnemers aan het proces oprecht met ons waren, maar het bleek dat ze ons bedrogen,” zei hij. “Het bleek dat ze Oekraïne wilden volpompen met wapens en zich wilden voorbereiden op vijandigheden.”

Poetin stelde dat de verklaring van Merkel aantoont dat Rusland gelijk had met het starten van wat hij de “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt. “Misschien hadden we er eerder mee moeten beginnen,” zei hij.

Hij zei ook dat haar opmerkingen het vertrouwen van Rusland in het Westen verder hebben aangetast, waardoor eventuele vredesbesprekingen worden bemoeilijkt.

“Uiteindelijk zullen we moeten onderhandelen over een overeenkomst,” zei hij. “Maar na dergelijke verklaringen is er de kwestie van vertrouwen. Het vertrouwen is bijna nul. Ik heb herhaaldelijk gezegd dat we klaar zijn voor een akkoord, maar het zet ons aan het denken, nadenken over met wie we te maken hebben.”

‘Genocide en terreur in Donbas’

In afzonderlijke commentaren via een videoverbinding aan defensie- en veiligheidschefs van verschillende ex-Sovjetlanden beschuldigde Poetin het Westen er opnieuw van Oekraïne te gebruiken als instrument tegen zijn land.”

Gedurende vele jaren heeft het Westen schaamteloos zijn hulpbronnen geëxploiteerd en leeggepompt, genocide en terreur in de Donbas aangemoedigd en het land effectief in een kolonie veranderd,” zei hij. “Nu gebruikt het cynisch het Oekraïense volk als kanonnenvoer, als ram tegen Rusland door Oekraïne te blijven voorzien van wapens en munitie, huurlingen te sturen en het op een suïcidaal spoor te zetten.”

De Oekraïners zeggen dat zij vechten voor vrijheid tegen een ongewenste indringer en agressor.

De Britse premier Rishi Sunak sprak vrijdag telefonisch met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en beiden “waren het eens over het belang om de onoprechte oproepen van Rusland tot een staakt-het-vuren te verijdelen”, aldus het kantoor van Sunak. “De premier voegde eraan toe dat het Kremlin zijn troepen moest terugtrekken voordat een akkoord kon worden overwogen.”

Offensief op Bakhmut

Zware gevechten gingen vrijdag door in het oosten en zuiden van Oekraïne, vooral in regio’s die Rusland in september illegaal heeft geannexeerd.

Volgens het Oekraïense presidentiële bureau zijn de afgelopen 24 uur vijf burgers gedood en nog eens dertien  gewond geraakt door Russische beschietingen.

Pavlo Kyrylenko, regionaal gouverneur van Donetsk, zei dat de Russen een offensief op Bakhmut inzetten met dagelijkse aanvallen, ondanks het feit dat ze veel slachtoffers maken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 7 december 2022. AP Photo/LIBKOS.

 

“Je kunt deze aanvallen het beste omschrijven als kanonnenvoer”, zei Kyrylenko in een televisiebericht. “Ze vertrouwen vooral op infanterie en minder op pantsers, en ze kunnen niet oprukken.”

In het naburige Luhansk in Oost-Oekraïne zei de regionale gouverneur Serhiy Haidai dat het Oekraïense leger zijn tegenoffensief richting Kreminna en Svatove voortzet.

Hij sprak de hoop uit dat Oekraïne tegen het einde van het jaar de controle over Kreminna kan heroveren en vervolgens tegen het einde van de winter gebieden in de regio kan heroveren die sinds het begin van de oorlog door Rusland zijn veroverd.

Kerncentrale van Zaporizja

In het zuiden zei Yaroslav Yanyshevych, regionaal gouverneur van Kherson, dat de afgelopen 24 uur acht burgers gewond zijn geraakt door Russische beschietingen, en in de stad Kherson, die Oekraïne vorige maand heeft heroverd, zijn een kinderziekenhuis en een mortuarium beschadigd.

In de naburige regio Zaporizja hebben Russische troepen Nikopol en Chervonohryhorivka beschoten, die aan de overkant van de rivier de Dnjepr liggen, op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja.

Volgens Valentyn Reznichenko, gouverneur van Zaporizja, hebben Russische beschietingen woonhuizen en elektriciteitsleidingen beschadigd.

In de regio Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne zei gouverneur Oleh Syniehubov dat drie burgers gewond zijn geraakt door Russische beschietingen en dat één van hen later is overleden.