Buitenland

70 migranten in opgepakt in Bulgarije, sommigen ernstig uitgeput, twee Roemenen verdacht

11-12-2022 20:16

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

SOFIA, 11 december (Reuters)Bulgarije heeft zondag vroeg 70 vermoedelijk illegale migranten aangehouden in een bus op een parkeerplaats aan een snelweg bij de zuidelijke stad Sliven en een aantal van hen met spoed naar het ziekenhuis gebracht wegens uitputting, aldus het regionale politiekantoor.

Veertien van de mannen, die geen documenten hadden maar zeiden dat ze van Afghaanse afkomst waren, werden naar het ziekenhuis gestuurd en drie zullen onder medische controle blijven tot ze hersteld zijn, zei de politie.

Twee Roemeense burgers, waaronder de buschauffeur, werden ook aangehouden en de openbare aanklagers hebben een rechtszaak tegen hen aangespannen.

Balkan-route

Bulgarije ligt op een route die door migranten uit het Midden-Oosten en Afghanistan wordt gebruikt om de Europese Unie binnen te komen.

De meesten zijn niet van plan om in de armste lidstaat van de Unie te blijven, maar willen via uitgebreide netwerken van smokkelaars doorreizen naar rijkere landen in West-Europa.

Bulgarije heeft de controles aan de zuidgrens met Turkije en in het hele land opgevoerd om de groeiende toestroom van migranten tegen te gaan en te bewijzen dat het de buitengrens van de Europese Unie naar behoren kan bewaken.

Sofia werd op 8 december door Oostenrijk en Nederland de toegang tot de paspoortvrije Schengenzone van de EU ontzegd uit bezorgdheid over de veiligheid en de rechtsstaat. Het land hoopt volgend jaar toegang te krijgen.