Buitenland

‘Frontex faciliteert pushbacks migranten naar Libië’, Human Rights Watch

12-12-2022 14:31

Migranten in boot
AP Photo/Francisco Seco.

ROME, 12 december (Reuters)Human Rights Watch zei maandag dat het EU-grensagentschap Frontex de gedwongen terugkeer van zeemigranten naar Libië faciliteert in plaats van hun redding door ngo’s of andere schepen die hen naar Europa zouden brengen.

Door migranten terug te sturen naar Libië, waar ze zoals bekend “wreed worden behandeld”, wordt Frontex “medeplichtig aan het misbruik”, aldus Judith Sunderland, geassocieerd directeur Europa en Centraal-Azië van HRW, in een verklaring.

Frontex noemde de beschuldigingen in het rapport “gewoon verkeerd”.

Statistisch significante correlatie

HRW bracht een gezamenlijk rapport uit met Border Forensics, een onderzoeksgroep, waarin staat dat het “de conclusie ondersteunt dat de aanpak van het EU-grensagentschap niet bedoeld is om mensen in nood te redden, maar om te voorkomen dat ze het grondgebied van de EU bereiken”.

“Meer bewaking vanuit de lucht door Frontex in het centrale Middellandse Zeegebied leidt tot meer onderscheppingen op zee door de Libische kustwacht”, aldus de groepen, die spreken van “een matige en statistisch significante correlatie”.

HRW en Border Forensics noemden het voorbeeld van 30 juli 2021 en zeiden dat de vluchtgegevens van die dag erop wezen dat een drone van Frontex ten minste twee migrantenboten had gezien die later door de Libische kustwacht werden onderschept.

Een NGO-boot, de Sea-Watch 3, was ook in de buurt van de migrantenboten, maar ontving geen berichten van Frontex. Het was “toevallig” getuige van een van de onderscheppingen door Libië, aldus HRW en Border Forensics.

300.000 mensen op zee gered

In een verklaring aan Reuters zei Frontex dat het wettelijk verplicht is “alle nationale reddingscentra” in het centrale deel van de Middellandse Zee – inclusief Libië – te waarschuwen wanneer een van zijn vliegtuigen of schepen een boot in nood ziet.

Frontex zei dat het contact onderhoudt met “alle reddingscoördinatiecentra in de regio: Italië, Malta, Libië en Tunesië. In tegenstelling tot wat in het (rapport) staat, zijn alle vier internationaal erkende reddingscentra”, aldus het agentschap.

Het EU-agentschap voegde eraan toe dat het “er trots op is dat onze bemanningen de afgelopen jaren meer dan 300.000 mensen op zee hebben helpen redden”.

Asielcrisis

Migratie is al jaren een politiek heet hangijzer in Europa, waarbij regeringen een steeds harder beleid voeren om de toestroom van migranten en asielzoekers uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten in te dammen.

In het weekend nam Italië twee reddingsschepen van ngo’s met meer dan 500 migranten op, nadat de rechtse regering van het land opnieuw had aangedrongen op meer lastenverdeling in de hele EU op het gebied van migratie en asiel.