Buitenland

Viktor Bout sluit zich aan bij Russische ultranationalistische pro-Kremlin-partij LDPR

12-12-2022 11:31

Viktor Bout
Viktor Bout in 2009. AP Photo/Apichart Weerawong.

12 december (Reuters) – Viktor Bout, de Russische wapenhandelaar die donderdag na 14 jaar in Amerikaanse hechtenis werd vrijgelaten in ruil voor de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, heeft zich aangesloten bij de ultranationalistische Liberale Democratische Partij (LDPR) die loyaal is aan het Kremlin.

In een op Telegram geplaatste video zei LDPR-leider Leonid Slutsky, staande op een podium naast Bout: “Ik wil Viktor Anatolievitsj (Bout) bedanken voor zijn beslissing en hem verwelkomen in de gelederen van de beste politieke partij in het Rusland van vandaag.”

Ondanks haar naam heeft de Liberale Democratische Partij (LDPR) sinds haar oprichting in 1991 een harde, ultranationalistische ideologie omhelsd, die eist dat Rusland de landen van de voormalige Sovjet-Unie herovert.

Vladimir Zjirinovski

De oprichter en langjarige leider Vladimir Zjirinovski verwierf vóór zijn dood in april een reputatie als politieke showman door zijn buitensporige stunts en excentrieke gedrag.

Hoewel de LDPR in de jaren negentig als een serieuze kanshebber voor de macht werd beschouwd, heeft zij sindsdien een ondergeschikte rol in het politieke systeem van Rusland op zich genomen. Zij biedt symbolische oppositie tegen het regerende blok Verenigd Rusland en steunt in de meeste kwesties het Kremlin.

De LDPR heeft een geschiedenis van het rekruteren van controversiële persoonlijkheden in de Russische politiek. In 2007 werd Andrei Lugovoy, een voormalige KGB-agent die in Groot-Brittannië wordt gezocht voor de moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko, in het parlement gekozen voor de LDPR.