Buitenland

Witte Huis veroordeelt haattweet Elon Musk tegen Anthony Fauci

13-12-2022 10:14

Elon Musk
Elon Musk in New York. 31 oktober 2022. Evan Agostini/Invision/AP.

Update: Dr. Fauci laat in een interview met een podcaster weten niet te willen ingaan op de tweets van Musk omdat hij niet in het ‘open riool’ (twitter) terecht wil komen.

WASHINGTON, 12 december (Reuters) – Miljardair Elon Musk‘s publieke veroordeling van de Amerikaanse topgezondheidsfunctionaris Anthony Fauci is “gevaarlijk” en “walgelijk” en moet worden tegengesproken, vertelde perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis maandag aan verslaggevers.

“Het is walgelijk, en het staat ver af van de werkelijkheid, en we zullen dat blijven roepen en daar heel duidelijk over zijn,” zei Jean-Pierre maandag. Ze prees Fauci’s aanpak van volksgezondheidscrises, waaronder de coronavirus pandemie.

Musk had in het weekend getweet: “Mijn voornaamwoorden zijn vervolg/Fauci.”

Terwijl de tweet viraal ging, antwoordde de CEO van Twitter en van elektrische automaker Tesla Inc. op zijn eigen post en voegde eraan toe: “De waarheid resoneert.”

 

Artikel gaat verder na tweets.

 

Pensioen Fauci

Fauci, die zei dat hij van plan was in december met pensioen te gaan als medisch topadviseur van president Joe Biden en topambtenaar voor infectieziekten in de VS, heeft zich beziggehouden met de netelige vragen rond gezondheidscrises van HIV/AIDS tot vogelgriep en Ebola.

De veteraan-immunoloog is adviseur geweest van zeven Amerikaanse presidenten, te beginnen met de Republikein Ronald Reagan, en heeft meer dan 50 jaar openbare dienstverlening achter de rug.

Maar het was zijn aanpak van COVID – en zijn botte beoordelingen vanaf het podium van het Witte Huis dat Amerikanen hun gedrag moesten veranderen in het licht van de pandemie – dat hem een held maakte voor voorstanders van de volksgezondheid terwijl hij diende onder voormalig president Donald Trump, een schurk voor sommigen aan de rechterkant en een ongebruikelijke beroemdheid onder bureaucratische ambtenaren die gewend zijn om te zwoegen in de obscuriteit.

De Verenigde Staten leidt de wereld in geregistreerde COVID-19 sterfgevallen met meer dan een miljoen.

Doodsbedreigingen

Fauci heeft gezegd dat hij met de dood is bedreigd. Hij kreeg kritiek te verduren van Trump en van diverse conservatieven die bezwaar maakten tegen voorzorgsmaatregelen zoals vaccinatie, sociale distantiëring en maskering die hij bepleitte om te proberen de dodelijkheid van de pandemie te beperken.

Republikeinen dreigden ook Fauci te onderzoeken als ze de controle over het Congres zouden krijgen bij de tussentijdse verkiezingen, waarbij ze de controle over het Huis van Afgevaardigden wonnen terwijl de Democraten nipt de controle over de Senaat behielden.