Buitenland

Twitter schorst accounts van meerdere prominente journalisten, ‘wegens doxxing’

16-12-2022 09:29

15 december (Reuters)Twitter heeft donderdag de accounts geschorst van verschillende prominente journalisten die onlangs over zijn nieuwe eigenaar Elon Musk schreven, waarbij de miljardair tweette dat de regels die het publiceren van persoonlijke informatie verbieden voor iedereen gelden, ook voor journalisten.

In een reactie op een tweet over de schorsingen van de accounts, tweette Musk, die zichzelf heeft omschreven als een absolutist op het gebied van vrije meningsuiting: “Dezelfde doxxing regels gelden voor ‘journalisten’ als voor ieder ander,” een verwijzing naar Twitter regels die het delen van persoonlijke informatie, genaamd doxxing, verbieden.

Musks tweet verwees naar de schorsing door Twitter op woensdag van @elonjet, een account dat zijn privéjet in real time volgt met behulp van gegevens die in het publieke domein beschikbaar zijn. Musk had gedreigd met juridische stappen tegen de beheerder van het account en zei dat zijn zoon per ongeluk was gevolgd door een “gekke stalker”.

Het was onduidelijk of alle journalisten wier accounts werden geschorst commentaar hadden gegeven op of nieuws hadden gedeeld over @elonjet.

“Mij de hele dag bekritiseren is helemaal prima, maar mijn real-time locatie doxxen en mijn familie in gevaar brengen is dat niet,” tweette Musk donderdag.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Vrije meningsuiting

Hij had vorige maand getweet dat zijn inzet voor vrije meningsuiting zich uitstrekte “zelfs tot het niet verbieden van het account dat mijn vliegtuig volgt, ook al is dat een direct persoonlijk veiligheidsrisico”.

Hij tweette op donderdag dat er een schorsing van zeven dagen zou komen voor doxxing en volgde dat op met een poll waarin Twitter-gebruikers werd gevraagd te stemmen over wanneer de geschorste accounts weer zouden worden toegelaten.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Hij zei vervolgens dat hij te veel opties had geboden op de poll en dat hij deze opnieuw zou doen, nadat uit de resultaten bleek dat zo’n 43% stemde voor het herstellen van de accounts “nu” – het grootste aandeel voor elke optie.

Twitter reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Mastodon

De schorsingen echoën chaotische acties bij Twitter sinds Musk het roer overnam, waaronder snelle ontslagen van het topmanagement en duizenden werknemers, het wankelen over hoeveel te vragen voor Twitter’s abonnementsdienst Twitter Blue, en het herstellen van verboden accounts, waaronder dat van voormalig president Donald Trump.

Twitter leunt nu sterk op automatisering om inhoud te modereren, waarbij bepaalde handmatige beoordelingen worden afgeschaft en de voorkeur wordt gegeven aan beperkingen op de verspreiding in plaats van aan het volledig verwijderen van bepaalde uitingen, vertelde het nieuwe hoofd van vertrouwen en veiligheid, Ella Irwin, deze maand aan Reuters.

Onder de journalistenaccounts die donderdag werden geschorst was dat van Washington Post-verslaggever Drew Harwell (@drewharwell), die op het sociale mediaplatform Mastodon schreef dat hij onlangs over Musk had geschreven en links naar “openbaar beschikbare, legaal verkregen gegevens” had geplaatst.

Twitter schorste ook het officiële account van Mastodon (@joinmastodon), dat zich heeft opgeworpen als alternatief voor Twitter. Mastodon kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

Sally Buzbee, de hoofdredacteur van The Post, zei dat de schorsing van Harwell de beweringen van Musk ondermijnde dat hij van plan was Twitter te leiden als een platform gewijd aan vrije meningsuiting.

Harwell kon echter donderdagavond laat spreken op een Twitterspace-gesprek met collega-journalisten, een gesprek waar Musk zelf ook even binnenviel.

“You dox, you get suspended. Einde verhaal,” zei Musk op de chat terwijl Harwell de bewering verwierp dat hij Musk’s real-time locatie had blootgesteld, door te zeggen dat hij gewoon had gepost over @elonjet.

Twitter paste woensdag zijn beleid aan dat het delen van “live locatie-informatie” verbiedt.

‘Twijfelachtig en ongelukkig’

De accounts van Times-verslaggever Ryan Mac (@rmac18), CNN-verslaggever Donie O’Sullivan (@donie), en Mashable-verslaggever Matt Binder @MattBinder werden ook geschorst, net als dat van de onafhankelijke journalist Aaron Rupar (@atrupar), die zich bezighoudt met de Amerikaanse politiek.

Mac plaatste onlangs een aantal Twitter-threads over de schorsing van @elonjet en interviewde Jack Sweeney, de 20-jarige beheerder van het account.

Een woordvoerder van The New York Times noemde de schorsingen “twijfelachtig en ongelukkig”.

“Noch The Times noch Ryan hebben enige uitleg gekregen over waarom dit is gebeurd. We hopen dat alle accounts van de journalisten worden hersteld en dat Twitter een bevredigende verklaring geeft voor deze actie.”

CNN zei dat het Twitter om uitleg had gevraagd over de schorsingen en dat het zijn relatie met het platform opnieuw zou evalueren op basis van dat antwoord.

De andere verslaggevers waren niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.