Politiek Buitenland

Qatar woest over beschuldiging in EU-corruptie-zaak, ‘vooringenomen vooroordelen’

18-12-2022 13:02

Qatar Eva Kaili
De van corruptie verdachte voormalig Europarlement-ondervoorzitter Eva Kaili op bezoek bij Minister van Arbeidszaken Ali bin Samikh Al Marri in Qatar. Foto: Twitter/Labor Ministry of Qatar

DOHA, 18 december (Reuters) – Qatar heeft zondag herhaald dat het land elke betrokkenheid ontkent bij een corruptiezaak die door de Belgische autoriteiten wordt onderzocht en waarbij mensen betrokken zijn die banden hebben met het Europees Parlement.

De Belgische autoriteiten hebben vier mensen aangeklaagd die banden hebben met het Europees Parlement omdat Qatar hen zou hebben overstelpt met geld en geschenken om de besluitvorming te beïnvloeden. Qatar heeft eerder elk vergrijp ontkend.

Een diplomaat van de missie van Qatar bij de Europese Unie verklaarde zondag dat “vooringenomen vooroordelen” het parlement er donderdag toe hebben gebracht alle werkzaamheden met betrekking tot wetgeving waarbij Qatar betrokken is, op te schorten en vertegenwoordigers van Qatar de toegang tot zijn gebouwen te ontzeggen.

‘Uitsluitend bekritiseerd en aangevallen’

De opschorting heeft gevolgen voor wetgeving in verband met visumliberalisering, een luchtvaartovereenkomst tussen de EU en Qatar en geplande bezoeken, totdat de aantijgingen zijn bevestigd of verworpen.

“Het besluit om een dergelijke discriminerende beperking op te leggen zal een negatief effect hebben op de regionale en wereldwijde samenwerking op het gebied van veiligheid en op de lopende besprekingen over wereldwijde energiecrisis en veiligheid”, aldus de diplomaat.

Qatar is “uitsluitend bekritiseerd en aangevallen” in het onderzoek en is diep teleurgesteld dat de Belgische regering “geen moeite heeft gedaan om met onze regering in gesprek te gaan om de feiten vast te stellen”, aldus de verklaring.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Justitie gaf hierop niet onmiddellijk commentaar.

Het ministerie zei woensdag dat zijn inlichtingendienst meer dan een jaar lang nauw heeft samengewerkt met andere Europese landen om het gokschandaal aan het licht te brengen.