Akkoord COP15 VN-biodiversiteitsconferentie: in 2030 30% Aarde beschermd gebied

19-12-2022 11:02

Aarde
Foto: NASA.

MONTREAL (AP) – Onderhandelaars hebben maandag tijdens een VN-biodiversiteitsconferentie een historische overeenkomst bereikt die de belangrijkste inspanning vormt om het land en de oceanen van de wereld te beschermen en voorziet in kritieke financiering om de biodiversiteit in de ontwikkelingslanden te redden.

Het mondiale kader komt een dag voor het einde van de VN-biodiversiteitsconferentie, of COP15, in Montreal. China, dat op deze conferentie het voorzitterschap bekleedt, bracht eerder op de dag een nieuw ontwerp uit dat de soms omstreden besprekingen de broodnodige impuls gaf.

Het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst is een verbintenis om tegen 2030 30% van het land en het water te beschermen dat als belangrijk voor de biodiversiteit wordt beschouwd. Momenteel is 17% van de land- en 10% van de zeegebieden beschermd.

700 miljard dollar

“Er is wereldwijd nog nooit een instandhoudingsdoelstelling op deze schaal geweest,” vertelde Brian O’Donnell, directeur van de natuurbeschermingsgroep Campaign for Nature, aan verslaggevers. “Dit brengt ons binnen een kans om de biodiversiteit voor instorting te behoeden. We zitten nu binnen het bereik waarvan wetenschappers denken dat het een duidelijk verschil kan maken voor de biodiversiteit.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

Het ontwerp roept ook op om tegen 2030 200 miljard dollar te verzamelen voor biodiversiteit uit verschillende bronnen en te werken aan de geleidelijke afschaffing of hervorming van subsidies die nog eens 500 miljard dollar kunnen opleveren voor de natuur. Als onderdeel van het financieringspakket roept het kader op om het geld dat naar arme landen gaat tegen 2025 te verhogen tot minstens 20 miljard dollar per jaar – of ongeveer het dubbele van wat momenteel wordt verstrekt. Dat bedrag zou tegen 2030 stijgen tot 30 miljard dollar per jaar.

Sommige voorstanders wilden strengere taal rond de subsidies die voedsel en brandstof in veel delen van de wereld zo goedkoop maken. In het document wordt alleen gevraagd om tegen 2025 vast te stellen welke subsidies kunnen worden hervormd of afgebouwd en om ze tegen 2030 te verminderen.

190 landen

“De nieuwe tekst is een gemengde tas”, aldus Andrew Deutz, directeur van mondiaal beleid, instellingen en financiering van natuurbehoud bij The Nature Conservancy. “De tekst bevat een aantal sterke signalen over financiering en biodiversiteit, maar gaat niet verder dan de doelstellingen van tien jaar geleden wat betreft de aanpak van de oorzaken van biodiversiteitsverlies in productieve sectoren zoals landbouw, visserij en infrastructuur.”

De ministers en regeringsfunctionarissen van ongeveer 190 landen zijn het er meestal over eens dat de bescherming van de biodiversiteit een prioriteit moet zijn, en velen vergelijken die inspanningen met de klimaatbesprekingen die vorige maand in Egypte werden afgerond.

Klimaatverandering in combinatie met habitatverlies, vervuiling en ontwikkeling hebben de biodiversiteit in de wereld een flinke klap toegebracht. Volgens een schatting uit 2019 dreigen binnen enkele tientallen jaren een miljoen planten- en diersoorten uit te sterven – een verlies dat 1000 keer groter is dan verwacht. Mensen gebruiken ongeveer 50.000 wilde soorten routinematig, en 1 op de 5 mensen van de 8 miljard wereldbevolking is afhankelijk van die soorten voor voedsel en inkomen, aldus het rapport.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

Maar ze hebben bijna twee weken geworsteld om het eens te worden over hoe die bescherming eruit ziet en wie ervoor zal betalen.

De financiering was een van de grootste twistpunten, waarbij afgevaardigden van 70 Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen woensdag de onderhandelingen verlieten. Ze kwamen enkele uren later terug.

Inheemse gemeenschappen

Brazilië, dat deze week namens de ontwikkelingslanden sprak, zei in een verklaring dat er een nieuw financieringsmechanisme voor biodiversiteit moet komen en dat de ontwikkelde landen tot 2030 jaarlijks 100 miljard dollar aan financiële subsidies aan de opkomende economieën verstrekken.

“Alle elementen zijn aanwezig voor een balans van ontevredenheid, wat het geheim is om overeenstemming te bereiken in de organen van de VN,” vertelt Pierre du Plessis, een onderhandelaar uit Namibië die de Afrikaanse groep helpt coördineren, aan The Associated Press. “Iedereen kreeg een beetje van wat ze wilden, niet noodzakelijkerwijs alles wat ze wilden. Laten we kijken of er een geest van eenheid is.”

Anderen prezen het feit dat het document de rechten van inheemse gemeenschappen erkent. In eerdere biodiversiteitsdocumenten werden de rechten van de inheemse bevolking vaak genegeerd en maakten zij zelden deel uit van de grotere discussies, afgezien van een verwijzing naar hun traditionele kennis. Het kader zou de rechten van inheemse volkeren opnieuw bevestigen en ervoor zorgen dat zij een stem hebben in de besluitvorming.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

“Het is belangrijk dat de rechten van inheemse volkeren worden opgenomen, en hoewel het voorstel in het begin niet exact is geformuleerd, vinden wij het een goed compromis dat tegemoetkomt aan onze zorgen”, aldus Jennifer Corpuz, vertegenwoordiger van het International Indigenous Forum on Biodiversity. “Wij geloven dat het een goede basis is om het beleid op nationaal niveau uit te voeren.”

Maar de Wildlife Conservation Society en andere milieugroeperingen waren bezorgd dat het ontwerp een doelstelling om het uitsterven van soorten te voorkomen, de integriteit van ecosystemen te behouden en de genetische diversiteit binnen populaties in stand te houden, uitstelt tot 2050. Zij vrezen dat die termijn niet ambitieus genoeg is.