Buitenland

Ook Chinezen massaal bang voor Covid-vaccins, mede door nepnieuws op social media

19-12-2022 10:21

Wuhan, China
Wuhan, China, 6 februari 2021. (AP Photo/Ng Han Guan, File)

SHENZHEN, China, 19 december (Reuters)Headhunter Candice weet dat de COVID-19 infecties die Beijing en een groot deel van China overspoelen, binnenkort ook haar woonplaats Shenzhen zullen treffen, maar ze ziet het liever zonder vaccinatiebooster tegemoet, omdat ze meer bang is voor mogelijke bijwerkingen dan voor het virus.

De 28-jarige nam vorig jaar twee doses CoronaVac van Sinovac, in de hoop dat het reizen gemakkelijker zou worden, maar sindsdien is ze sceptischer geworden, verwijzend naar verhalen van vrienden over de gevolgen voor de gezondheid en soortgelijke gezondheidswaarschuwingen op sociale media.

“Ik vertrouw het niet,” zegt ze, op voorwaarde dat alleen haar voornaam wordt gebruikt. Candice zegt dat ze geweigerd heeft deel te nemen aan recente vaccinatiecampagnes georganiseerd door haar lokale gemeenschap.

Lage vaccinatiegraad

Volgens academici maakt Candice deel uit van een groep die laat zien dat de aarzeling over vaccins op het Chinese vasteland nog steeds groot is. Dit vormt een steeds groter probleem voor Peking, dat probeert meer mensen over te halen zich te laten vaccineren nu het aantal infecties is gestegen nadat de strenge anti-COVID-maatregelen zijn opgeheven.

Officieel ligt de vaccinatiegraad in China boven de 90%, maar volgens overheidsgegevens daalt de vaccinatiegraad voor volwassenen met een hogere leeftijd tot 57,9% en tot 42,3% voor mensen van 80 jaar en ouder. Dit heeft geleid tot de waarschuwing dat het land meer dan 1,5 miljoen sterfgevallen zou kunnen meemaken na de opheffing van beperkende maatregelen zoals lockdowns en massale tests, die de verspreiding van het virus grotendeels in toom hielden.

 

Artikel gaat verder na video.

 

In september werd in een artikel van een publicatie van het Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC) erkend dat de dekking van oudere volwassenen slecht was, en dat de afwezigheid van plaatselijke artsen bij vaccinaties, een gebrekkige medische kennis en een gebrek aan verzekering voor mogelijke bijwerkingen het enthousiasme temperden.

“Het is een heel speciaal geval in China omdat de mensen zich lange tijd heel veilig voelden”, zegt Stephanie Jean-Tsang, een assistent-professor aan de Hong Kong Baptist University die gespecialiseerd is in berichtgeving over gezondheid.

“Mensen moeten zich realiseren wat de risico’s zijn en hoe heilzaam de vaccins zijn – het duurde even voordat Hongkongers en ouderen zich dat ook realiseerden.”

Sinovac

De autoriteiten hebben vaccinatie niet verplicht gesteld omdat er aanwijzingen zijn dat het publiek zich daartegen zal verzetten. Vorige week zei China dat het zou beginnen met het aanbieden van een tweede booster – of vierde prik – voor risicogroepen en mensen ouder dan 60 jaar.

In het buitenland ontwikkelde vaccins zijn op het Chinese vasteland niet beschikbaar voor het grote publiek, dat voor de uitrol van vaccins heeft vertrouwd op injecties van Sinopharm, Sinovac’s Coronavac en andere binnenlands ontwikkelde opties, die door de medische gemeenschap veilig zijn bevonden. Het land moet ook zijn eigen versie van een mRNA-vaccin nog introduceren.

Hoewel de Chinese medische gemeenschap in het algemeen niet twijfelt aan de veiligheid van de Chinese vaccins, blijven er vragen bestaan over de doeltreffendheid ervan in vergelijking met buitenlandse mRNA-tegenhangers, aldus Kelly Lei, een arts in de Zuid-Chinese stad Shenzhen.

Eind november steeg de hashtag ‘Sinovac-vaccin namaak’ naar vijf miljoen views op het Twitter-achtige platform Weibo, met veel berichten over knobbels en haaruitval die veroorzaakt zouden zijn door het lokaal gemaakte vaccin.

“Ten minste de helft van de artsen en opgeleide mensen wilden de mRNA-vaccins en weigerden de Chinese,” zegt Lei.

“Na een tijdje zien de mensen geen hoop meer en ook worden ze als het ware gedwongen om het Chinese vaccin te krijgen, dus moesten ze het accepteren. Sommige artsen spraken me aan en zeiden dat het toch nutteloos is, waarom het geld verspillen.”

 

Artikel gaat verder na video.

 

Lei zegt dat veel van haar vrienden naar het naburige Chinese gebied Macau gaan, waar de inwoners van het vasteland mRNA-vaccins kunnen krijgen.

Wanhoop

De vraag is de laatste weken sterk gestegen, zeggen bezoekers aan Macau, en het online boekingsplatform voor vaccinatie toont geen boekingen beschikbaar tot 21 januari.

Maar nadat vorige week enkele van de strengste anti-COVID-beperkingen ter wereld werden afgeschaft, heeft China nu te maken met een golf van infecties in het hele land, waardoor sommigen die niet naar Macau of het buitenland kunnen reizen, uit wanhoop kiezen voor de Chinese vaccins.

“In Guangzho is het wild geworden. Ze willen tenminste iets, voor enige bescherming,” zegt Lei.