Buitenland

Bijna helft vuurwapendoden onder jongeren in VS (2020) was zwart

20-12-2022 20:50

Revolver
Shutterstock.

20 december (Reuters) – De toename van het aantal met vuurwapens verband houdende sterfgevallen onder jongeren in de VS heeft een onevenredige tol geëist in de zwarte gemeenschap, die in 2020 goed was voor 47% van de doden door vuurwapens onder kinderen en tieners, ondanks het feit dat zij 15% van die leeftijdsgroep vertegenwoordigen, volgens een nieuwe analyse.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn vuurwapens in 2020 meer dan auto-ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak onder Amerikaanse kinderen en tieners. Een dinsdag in JAMA gepubliceerde studie gebruikte die gegevens om de last onder raciale en etnische groepen te vergelijken.

Onderzoekers van het U.S. National Institute on Minority Health and Health Disparities beoordeelden langetermijntrends van vuurwapensterfte onder zwarte en blanke kinderen in de leeftijd van 1 tot 19 jaar, en 2019-2020 gegevens over Hispanic, Native American, Aziatische en Pacific Island-jongeren.

Stijging van 108,3%

Van 2013 tot 2020 stegen vuurwapengerelateerde sterfgevallen met 108,3% onder zwarte jongeren en met 47,8% voor jonge blanken, waarbij de grootste stijging plaatsvond tussen 2019 en 2020, vonden ze.

In dat jaar steeg het aantal vuurwapengerelateerde sterfgevallen onder zwarte jongeren met 39,2% en onder blanke jongeren met 16,4%.

Het aantal doden door vuurwapens per 100.000 Amerikaanse kinderen in 2020 was 5,2 in totaal. Maar het was veel hoger voor zwarten met 17,4 per 100.000, en 9,1 onder inheemse Amerikanen, 4,01 voor Hispanics, 3,4 voor blanken, en 1,32 voor Aziatische of Pacific Islanders, zeiden de onderzoekers.

Wapenwetten

Eerder onderzoek wees uit dat strengere wapenwetten in de staat verband houden met lagere percentages doden door vuurwapens onder kinderen. De nieuwe studie onderzocht echter niet de mogelijke redenen voor de resultaten of wat er gedaan zou kunnen worden om de trends te keren.

Dr. Rebecca Cunningham van de Universiteit van Michigan, die vuurwapendoden onder jongeren heeft bestudeerd maar niet betrokken was bij de huidige analyse, zegt dat er meer geld nodig is om manieren te vinden om deze sterfgevallen te voorkomen.

“In de afgelopen jaren hebben het CDC en de National Institutes of Health samen ongeveer 25 miljoen dollar per jaar uitgetrokken voor specifiek onderzoek naar dit onderwerp,” zegt ze in een e-mail, en noemde het “een prachtig begin”, maar nog lang niet de investering die nodig is om het probleem aan te pakken.

“Wanneer het land echt investeert” – zoals voor COVID of kanker – “kan de wetenschap levensreddende oplossingen genereren,” zegt Cunningham. Financiering op het niveau van die ziekten, zegt ze, “zou echte verandering in het redden van levens in gemeenschappen ondersteunen”.