Buitenland

WHO ‘zeer bezorgd’ over explosieve toename ernstig zieke covid-patiënten in China

21-12-2022 21:07

China Covid
Xi'an city, China, 30 dec, 2021. canghai76 / Shutterstock.com

GENEVE (AP) – Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag gezegd dat de organisatie “zeer bezorgd” is over de toenemende meldingen van ernstige coronavirusziekten in China nadat het land zijn “zero-COVID”-beleid grotendeels heeft opgegeven, en waarschuwde dat de achterblijvende vaccinatiegraad ertoe kan leiden dat grote aantallen kwetsbare mensen besmet raken.

Tijdens een persbriefing op woensdag zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het VN-agentschap meer informatie nodig heeft over de ernst van COVID-19 in China, met name wat betreft opnames in ziekenhuizen en op intensive care afdelingen, “om een uitgebreide risicobeoordeling van de situatie ter plaatse te maken”.

“De WHO is zeer bezorgd over de ontwikkeling van de situatie in China met toenemende meldingen van ernstige ziekten”, aldus Tedros. Hij voegde eraan toe dat het aantal COVID-doden sinds de wereldwijde piek met meer dan 90% is gedaald, maar dat er nog te veel onzekerheden over het virus bestaan om te concluderen dat de pandemie voorbij is.

‘Vaccinatie is exit-strategie’

Sommige wetenschappers hebben gewaarschuwd dat de ongecontroleerde verspreiding van COVID-19 in China het ontstaan van nieuwe varianten zou kunnen stimuleren, waardoor de vooruitgang die wereldwijd is geboekt om de pandemie in te dammen, teniet zou kunnen worden gedaan.

“Vaccinatie is de exit-strategie voor omicron”, aldus dr. Michael Ryan, hoofd noodsituaties van de WHO.

Ryan zei dat de explosieve toename van het aantal gevallen in China niet uitsluitend te wijten is aan de opheffing van veel van de restrictieve beleidsmaatregelen van het land en dat het onmogelijk is de overdracht van omicron, de meest besmettelijke variant van COVID-19 tot nu toe, te stoppen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Andy Wong.

 

Hij zei dat de vaccinatiegraad onder 60-plussers in China achterblijft bij veel andere landen en dat de doeltreffendheid van de in China geproduceerde vaccins ongeveer 50% bedraagt.

“Dat is gewoon geen adequate bescherming in een bevolking zo groot als China, met zoveel kwetsbare mensen,” zei Ryan. Hij voegde eraan toe dat China zijn capaciteit om mensen te vaccineren de afgelopen weken drastisch heeft opgevoerd, maar dat het onduidelijk is of dat voldoende zal zijn.

Geen mRNA-vaccins

Tot nu toe heeft China geweigerd toestemming te geven voor westerse mRNA-vaccins, die effectiever zijn gebleken dan de lokaal geproduceerde vaccins. Peking heeft wel ingestemd met de invoer van het BioNTech-Pfizer-vaccin voor Duitsers die in China wonen.

“De vraag blijft of er de komende week of twee weken genoeg gevaccineerd kan worden om de gevolgen van de tweede golf en de druk op de gezondheidszorg te verlichten”, aldus Ryan.

Net als Tedros zei hij dat de WHO onvoldoende informatie had over de omvang van ernstige ziekten en ziekenhuisopnames, maar hij merkte op dat bijna alle landen die door COVID-19 waren overvallen, moeite hadden om dergelijke realtimegegevens te delen.

Definitie Covid-doden

Ryan suggereerde ook dat China’s definitie van COVID-doden te eng was, door te zeggen dat het land het beperkt tot mensen die aan ademhalingsproblemen hebben geleden.

“Mensen die sterven aan COVID sterven aan het falen van veel verschillende (orgaan)systemen, gezien de ernst van de infectie,” zei Ryan. “Dus het beperken van een diagnose van overlijden aan COVID tot iemand met een COVID positieve test en ademhalingsfalen zal het werkelijke dodental in verband met COVID sterk onderschatten.

“Landen als Groot-Brittannië bijvoorbeeld definiëren elke COVID-dood als iemand die binnen 28 dagen na een positieve test op het virus is overleden.”

Wereldwijd heeft bijna elk land geworsteld met de vraag hoe het aantal COVID-doden moet worden geteld, en men denkt dat de officiële cijfers een grote onderschatting zijn. In mei schatte de WHO het aantal coronavirusdoden wereldwijd op bijna 15 miljoen, meer dan het dubbele van het officiële aantal van 6 miljoen.