Buitenland

Aanslagpleger Parijs bekent ‘totaal pathologische haat tegen buitenlanders’

25-12-2022 15:20

Parijs, Koerdisch Cultureel Centrum
Het Koerdisch cultureel cenrtum in het 10e arrondisement te Parijs. Foto: Google Streetview.

PARIJS, 25 december (Reuters) – De verdachte (William M.) die is aangehouden wegens de moord op drie Koerdische mensen in Parijs heeft onderzoekers verteld over zijn “haat tegen buitenlanders”, zei de Parijse openbare aanklager zondag.

De 69-jarige man werd vrijdag gearresteerd nadat hij twee mannen en een vrouw had doodgeschoten in een Koerdisch cultureel centrum en een nabijgelegen Koerdisch café in het 10e arrondissement van Parijs.

De moorden schokten een gemeenschap die zich voorbereidde op de 10e verjaardag van de onopgeloste moord op drie activisten en leidden tot protesten die tot botsingen met de politie leidden.

 

Artikel gaat verder na tweets.

 

De verdachte zei tijdens het verhoor dat een inbraak in zijn huis in 2016 een “haat tegen buitenlanders die totaal pathologisch werd” had veroorzaakt, zei officier van justitie Laure Beccuau in een verklaring.

De man beschreef zichzelf als depressief en met zelfmoordneigingen, en vertelde dat hij van plan was zichzelf te doden met een laatste kogel na zijn aanval, zei de aanklager.

Geen banden met extreemrechts

Bij een huiszoeking bij de ouders van de verdachte, waar hij woonde, zijn geen aanwijzingen gevonden voor banden met de extremistische ideologie, zei ze, eraan toevoegend dat hij eerst potentiële slachtoffers had gezocht in een buitenwijk van de Franse hoofdstad, maar dat plan had laten varen nadat hij weinig mensen in de buurt had gevonden.

Koerdische vertegenwoordigers hebben opgeroepen de schietpartij van vrijdag als een terreuraanslag te beschouwen.

De verdachte bleef zondag in een psychiatrische eenheid nadat zijn verhoor zaterdag op medische gronden was gestaakt, zei de openbare aanklager.

Van de drie andere mensen die bij de schietpartij gewond raakten, lagen er twee nog in het ziekenhuis, maar hun leven was niet in gevaar, voegde ze eraan toe.

De aanklager had eerder gezegd dat de verdachte onlangs was vrijgelaten in afwachting van zijn proces voor een sabelaanval op een migrantenkamp in Parijs een jaar geleden.

 

Aanpassingen: in kop woord ‘pathalogisch’ aangepast naar ‘pathologisch’, 16:27