Buitenland

Oekraïense HIMARS-aanval op Russische kazerne in Makiivka, feitenoverzicht

03-01-2023 12:54

HIMARS
HIMARS in actie. AP Photo/Mosa'ab Elshamy.

MAKIIVKA, Oekraïne, 3 januari (Reuters) – Een Oekraïense raketaanval op 1 januari op een school voor beroepsonderwijs in de door Rusland gecontroleerde regio Donetsk in Oekraïne, waarbij Russische troepen werden ingezet, is een van de bloedigste incidenten geworden in de bijna een jaar durende oorlog van Rusland in Oekraïne.

Wat weten we, en wat weten we niet, over wat er is gebeurd?

Aanval op Nieuwjaarsdag

De aanval op de Professionele Technische School nr. 19 in Makiivka, een zusterstad van de regionale hoofdstad Donetsk die sinds 2014 door Russische proxy-troepen wordt gecontroleerd, vond plaats om 00.00 uur op Nieuwjaarsdag, zei Daniil Bezsonov, een door Rusland geïnstalleerde functionaris in Donetsk.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het Russische ministerie van Defensie zei dat Oekraïne toesloeg met zes Amerikaanse HIMARS-raketten.

De gouverneur van de Russische regio Samara zei dat veel van de dode soldaten lokale bewoners waren.

Op onbevestigde beelden die op sociale media circuleren, zijn bewoners te zien die naar de middernachtrede van de Russische president Vladimir Poetin kijken voordat ze dekking zoeken terwijl raketten in de buurt inslaan.

Foto’s van Reuters tonen de verwoeste resten van de school.

Slachtoffers

Berichten over slachtoffers lopen uiteen. Reuters kon niet onafhankelijk verifiëren hoeveel mensen er zijn gedood.

Het Russische ministerie van Defensie zei maandag dat bij de aanval 63 soldaten waren gedood. Een bron dicht bij de door Rusland geïnstalleerde separatistische leiding van Donetsk zei tegen Reuters dat er tientallen waren omgekomen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

HIMARS

AP Photo/Mosa’ab Elshamy.

 

Het ministerie erkende de aanval pas in de laatste paragraaf van een dagoverzicht van 528 woorden, meer dan 36 uur nadat de aanval plaatsvond.

Rusland heeft consequent zijn slachtoffercijfers gebagatelliseerd, onder meer door te beweren dat bij het zinken van het slagschip Moskva in april slechts één man is omgekomen.

‘Vele honderden doden en gewonden’

Oekraïne heeft een veel hoger slachtofferaantal geclaimd, namelijk ongeveer 400 doden. Een aantal Russische militaire bloggers, die een grote aanhang hebben verworven door pro-Kremlin-pleitbezorging te combineren met onverbloemde informatie over de toestand aan het front, hebben ook gewondencijfers genoemd die dichter bij het Oekraïense cijfer liggen.

In een bericht op de berichtenapp Telegram zei Igor Girkin, een voormalige FSB-officier die in 2014 de eerste oorlog in de Donbas begon, dat er “vele honderden” doden en gewonden waren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Rusland, Oekraine

AP.

 

Girkin zei dat in de gebouwen munitie en militair materieel waren opgeslagen, wat bijdroeg aan de kracht van de ontploffing. Hij gaf Ruslands “ongeschoolde” generaals de schuld van de verliezen.

Grey Zone, een Telegramkanaal dat verbonden is met de huurlingenbende van Wagner, zei dat ongeveer 500 man in het complex waren ingekwartierd.

Op op sociale media verspreide en door Reuters gelokaliseerde beelden lijkt de beroepsschool, een groot complex van gebouwen uit het Sovjettijdperk, zo goed als verwoest terwijl hulpverleners het puin doorzoeken.

Belangrijkste feestdag

De aanval komt op het hoogtepunt van de viering van het nieuwe jaar, de belangrijkste feestdag van het jaar in Rusland.

Een bericht van het staatspersbureau TASS, dat ambtenaren uit Donetsk citeert en zegt dat de Oekraïense strijdkrachten het doelwit konden identificeren van soldaten die hun Russische mobiele telefoons gebruikten, heeft de woede gewekt van de Russische militaire bloggers.

“Zoals verwacht begon men de schuld voor wat er in Makiivka gebeurde in de schoenen te schuiven van de gemobiliseerde soldaten zelf. Zie je, ze zetten hun telefoons aan en werden gespot,” schreef Grey Zone, een Telegram-kanaal verbonden aan de huurlingenbende Wagner Group.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Rusland

AP.

Grey Zone gaf verder commandanten de schuld voor het onderbrengen van grote aantallen soldaten in een gebouw dat kwetsbaar is voor artillerievuur.

In een bericht op Telegram zei Sergei Mironov, leider van een aan het Kremlin loyale partij in het Russische parlement, dat een onderzoek nodig was om vast te stellen of “verraad of criminele nalatigheid” achter de aanval zat. Hij zei dat de verantwoordelijke ambtenaren moeten worden vervolgd.