Buitenland

‘Oekraïnse HIMARS-aanval op Makiivka schuld van mobiele telefoons Russische soldaten’

04-01-2023 11:20

Makiivka, Ukraine
De door HIMARS-raketten vernietigde school in Makiivka, in de door Russian bezette Donetsk-regio, Oekraïne, 3 januari 2023. AP Photo.

KIEV, Oekraïne (AP) – Ongeoorloofd gebruik van mobiele telefoons door Russische soldaten heeft volgens het Russische leger geleid tot een dodelijke Oekraïense raketaanval op de faciliteit waar zij gestationeerd waren, waarmee het dodental van de aanval van het weekend op 89 is gekomen.

Generaal Luitenant Sergei Sevryukov zei in een verklaring eind dinsdag dat telefoonsignalen de troepen van Kiev in staat stelden “de coördinaten van de locatie van militair personeel te bepalen” en een aanval uit te voeren.

Het Russische leger neemt niet nader omschreven maatregelen om “soortgelijke tragische incidenten in de toekomst te voorkomen”, zei Sevryukov, en beloofde ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de blunder te straffen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Arbeiders ruimen puin na een Oekraïense raketaanval in Makiivka, in de door Rusland gecontroleerde regio Donetsk, Oost-Oekraïne, dinsdag 3 januari 2023. (AP Foto.)

 

De aanval, een van de dodelijkste tegen de troepen van het Kremlin sinds het begin van de oorlog meer dan 10 maanden geleden, vond volgens Sevryukov één minuut in het nieuwe jaar plaats.

Het was de laatste klap voor het militaire prestige van het Kremlin, dat worstelt met de invasie van zijn buurland, en leidde tot hernieuwde kritiek in Rusland op de manier waarop de oorlog wordt gevoerd, ten tijde van een succesvol Oekraïens tegenoffensief.

‘Onprofessionele militaire praktijken’

Oekraïense troepen vuurden zes raketten af vanaf een door de VS geleverd HIMARS-systeem met meerdere lanceerinrichtingen op een gebouw “in het gebied van Makiivka” waar de soldaten waren gelegerd. Twee raketten werden neergehaald, maar vier raakten het gebouw en ontploften, waardoor het instortte.

Details over de aanval zijn de afgelopen dagen bekend geworden.

Britse inlichtingenfunctionarissen zeiden woensdag dat de “onprofessionele” militaire praktijken van Moskou waarschijnlijk deels verantwoordelijk waren voor het hoge aantal slachtoffers in Makiivka.

“Gezien de omvang van de schade is er een reële mogelijkheid dat er munitie werd opgeslagen in de buurt van troepenverblijven, die tijdens de aanval ontplofte, waardoor secundaire explosies ontstonden,” zei het Britse ministerie van Defensie in een Twitterbericht.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

In hetzelfde bericht zei het ministerie dat het gebouw dat door de Oekraïense raketten werd getroffen op iets meer dan 12 kilometer van de frontlinie bij Avdiivka lag, in “een van de meest betwiste gebieden van het conflict”. Zowel Makiivka als Avdiivka, een belangrijk doelwit van het Russische offensief in de Donetsk-regio, liggen aan de rand van de gelijknamige hoofdstad.

“Het Russische leger heeft een geschiedenis van onveilige munitieopslag van ver voor de huidige oorlog, maar dit incident benadrukt hoe onprofessionele praktijken bijdragen aan het hoge aantal Russische slachtoffers,” voegde de update eraan toe.

Ondertussen prees de door het Kremlin benoemde leider van de Donetsk-regio, een van de vier die Moskou in september illegaal annexeerde, woensdag de “moed en ware heldenmoed” van de dode Russische soldaten.

Denis Pushilin zei in een Telegram-post dat sommige van de doden hebben geprobeerd hun kameraden uit het brandende gebouw te trekken.

Onbevestigd dodental

In Samara, in het zuidwesten van Rusland, kwam de plaatselijke bevolking dinsdag bijeen voor een orthodoxe dienst ter nagedachtenis aan de doden. De dienst werd gevolgd door een minuut stilte en er werden bloemen gelegd bij een oorlogsmonument uit het Sovjettijdperk, meldde het staatsagentschap RIA Novosti. Volgens onbevestigde berichten in Russischtalige media waren de slachtoffers gemobiliseerde reservisten uit de regio.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo.

 

Het Russische Ministerie van Defensie gaf aanvankelijk toe dat bij de aanval 63 militairen waren omgekomen. Maar terwijl hulpverleners het puin van het gebouw doorzochten, steeg het dodental. De plaatsvervangend commandant van het regiment was onder de doden.

Volgens onbevestigde berichten lag het dodental veel hoger.

Het Directoraat Strategische Communicatie van de Oekraïense strijdkrachten beweerde zondag dat ongeveer 400 gemobiliseerde Russische soldaten waren gedood in een schoolgebouw in Makiivka en ongeveer 300 anderen gewond waren geraakt. Die bewering kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens de Russische verklaring vond de aanval plaats “in het gebied van Makiivka” en werd de beroepsschool niet genoemd.

 

HIMARSHIMARS in actie. AP Photo/Mosa’ab Elshamy.