Buitenland

3% inwoners Engeland en Wales identificeert zich als homoseksueel, biseksueel

06-01-2023 13:55

Gay
Shutterstock.

LONDEN, 6 januari (Reuters) – Ongeveer 3% van de mensen in Engeland en Wales van 16 jaar en ouder identificeren zich als lesbisch, homoseksueel of biseksueel, volgens volkstellingsgegevens van 2021 die vrijdag zijn vrijgegeven.

De volkstelling van 2021 was de eerste in Groot-Brittannië die vroeg naar de seksuele geaardheid van mensen, en de resultaten zijn in grote lijnen in overeenstemming met eerdere, kleinschaliger enquêtes.

De volkstelling, uitgevoerd door het Britse Office for National Statistics (ONS), vroeg ook voor het eerst naar de genderidentiteit van mensen. Ongeveer 262 000 mensen – 0,5% van de personen van 16 jaar of ouder – antwoordden dat het geslacht waarmee zij zich identificeerden, verschilde van hun bij de geboorte geregistreerde geslacht, aldus het ONS.

De vragen over seksuele geaardheid en genderidentiteit waren vrijwillig, en 7,5% van de mensen weigerde te antwoorden over hun seksuele geaardheid, terwijl 6,0% de vraag over genderidentiteit niet beantwoordde.

In totaal zeiden 43,4 miljoen mensen in Engeland en Wales dat ze “hetero of heteroseksueel” waren, terwijl 1,5 miljoen mensen – 3,2% van de bevolking van 16 jaar of ouder – zich identificeerden als homo of lesbisch, biseksueel of anderszins.

Trans

Ongeveer 1,5% zei homo of lesbisch te zijn en 1,3% was biseksueel. Nog eens 0,3% vinkte “andere seksuele geaardheid” aan, waarvan twee derde zichzelf panseksueel noemde.

Over genderidentiteit antwoordden 262.000 mensen van 16 jaar of ouder dat zij een ander geslacht hadden dan het geslacht dat zij bij hun geboorte hadden, aldus het ONS.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgender

Van hen zeiden 48.000 zich te identificeren als transman, 48.000 als transvrouw, 30.000 als niet-binaire persoon en 18.000 als persoon met een andere genderidentiteit, aldus het ONS.

Het ONS definieert een transman als iemand die zich als man identificeert maar bij zijn geboorte als vrouw werd geregistreerd, terwijl transvrouwen bij hun geboorte als man werden geregistreerd, maar zich nu als vrouw identificeren.

Er zijn nog geen tellingscijfers voor heel Groot-Brittannië beschikbaar, omdat Schotland zijn telling een jaar heeft uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie.

Homohuwelijk

Uit een eerdere, jaarlijkse enquête van het ONS voor het hele Verenigd Koninkrijk bleek dat in 2020 3,8% van de mensen zich identificeerde als homo- of lesbisch, biseksueel of anderszins, tegenover 1,9% in 2014, toen het homohuwelijk voor het eerst werd toegestaan in Engeland en Wales.

Dat onderzoek gaf ook uitsplitsingen van seksuele geaardheid naar leeftijd, geslacht en etniciteit – waaruit onder meer bleek dat jongere mensen zich veel vaker als lesbisch, homo- of biseksueel identificeren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Seks tussen mannen van 21 jaar en ouder werd in 1967 in Engeland en Wales gelegaliseerd. De toestemmingsleeftijd werd in 1994 verlaagd tot 18 jaar en in 2000 tot 16 jaar – dezelfde leeftijd als voor heteroseksuele relaties.

De volkstellingsgegevens over seksuele geaardheid naar leeftijd worden op 25 januari gepubliceerd en verdere details komen later in het jaar.