Buitenland

Tenminste 244.000 asielaanvragen in Duitsland 2022, plus 1 miljoen Oekraïners

11-01-2023 15:55

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

BERLIJN (AP) – Meer dan 244.000 mensen hebben vorig jaar asiel aangevraagd in Duitsland, en meer dan 1 miljoen  vluchtelingen uit Oekraïne kwamen naar het land op zoek naar beschutting tegen de Russische oorlog, zei de regering woensdag.

Het nummer 1 land van herkomst voor asielzoekers was Syrië, gevolgd door Afghanistan, Turkije en Irak. Oekraïense vluchtelingen hoeven geen asiel aan te vragen, omdat ze meteen een tijdelijke verblijfsstatus krijgen.

Vergeleken met 2021 steeg het aantal asielzoekers vorig jaar met 27,9%. Vooral in de laatste drie maanden van 2022 namen de aantallen toe doordat asielzoekers via de Balkanroute Duitsland probeerden te bereiken.

Aanzienlijke stijging

“De aanvalsoorlog van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne heeft de grootste vluchtbeweging in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog op gang gebracht”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die de Duitsers bedankte voor de overweldigende steun aan vluchtelingen uit Oekraïne.

“Ook in andere delen van de wereld zijn mensen op de vlucht voor oorlog en terreur, zoals blijkt uit de aanzienlijke stijging van het aantal asielaanvragen in 2022”, voegde Faeser eraan toe.

Ze zei dat de regering probeert degenen die in Duitsland aankomen sneller te integreren dan in het verleden, onder meer door onmiddellijk taallessen aan te bieden. De regering probeert ook de uitzettingen te versnellen van degenen wier asielverzoek wordt afgewezen.