Buitenland

Oekraïne wacht op goedkeuring uit Berlijn voor import Westerse Leopard 2-tanks

13-01-2023 18:20

Leopard2A6
Leopard 2 tank. AP Photo/Mindaugas Kulbis.

BERLIJN, 13 januari (Reuters) – De Duitse bondskanselier Olaf Scholz staat onder druk om een verhoging van de internationale militaire steun aan Kiev goed te keuren door de export van Leopard 2 gevechtstanks naar Oekraïne toe te staan.

Duitsland heeft zich tot nu toe verzet tegen een dergelijke stap en gezegd dat westerse tanks alleen aan Oekraïne mogen worden geleverd als de belangrijkste bondgenoten van Kiev, met name de Verenigde Staten, daarmee instemmen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Westerse functionarissen willen een evenwicht vinden tussen ervoor zorgen dat Oekraïne zichzelf kan verdedigen en geen wapens leveren die Kiev kunnen aanzetten tot aanvallen op Rusland of de NAVO in een conflict met Moskou kunnen brengen.

Hier volgen enkele feiten over de Leopard 2 en het debat over het al dan niet inzetten ervan in Oekraïne.

Goedkeuring uit Berlijn

Voor de wederuitvoer van Leopards is toestemming van de Duitse regering nodig, zodat andere landen met dergelijke tanks ze niet zonder die toestemming naar Oekraïne kunnen sturen.

Sommige Duitse ambtenaren hebben laten doorschemeren dat zij hun standpunt verzachten in de aanloop naar een vergadering van Oekraïense bondgenoten in het Duitse Ramstein komende vrijdag, waar de regeringen hun laatste toezeggingen voor militaire steun aan Kiev bekend zullen maken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2

Leopard 2. Filmbildfabrik/Shutterstock.com.

 

Vice-kanselier Robert Habeck, wiens ministerie van Economie verantwoordelijk is voor de goedkeuring van defensie-exporten, zei donderdag dat Berlijn landen die Leopards naar Oekraïne willen sturen niet in de weg mag staan.

Dat zou groen licht geven aan landen als Polen ,dat heeft gezegd een dergelijke stap te willen zetten als onderdeel van een coalitie.

Scholz heeft nog niet gezegd of hij de mening van Habeck deelt of dat hij Duitsland zou toestaan een aantal van zijn eigen Leopards naar Oekraïne te sturen.

Waarom stuurde het Westen tot nu toe geen tanks?

Westerse functionarissen willen voorkomen dat zij directer bij de oorlog worden betrokken.

Moskou heeft escalaties in wapenleveranties aan Oekraïne weliswaar veroordeeld, maar dit heeft voor het Westen geen militaire gevolgen gehad. Dat heeft regeringen meer opengesteld voor het idee om tanks te sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2a6

Een Leopard 2A6 van het Duitse leger neemt deel aan de militaire NAVO-oefening ‘Iron Wolf 2022-II’ op een oefenterrein in Pabrade, ten noorden van de hoofdstad Vilnius, Litouwen, op woensdag 26 oktober 2022. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

 

Tot nu toe vertrouwde Oekraïne voornamelijk op T-72 tankvarianten uit het Sovjettijdperk.

Sommige westerse functionarissen hebben gewezen op een andere zorg – dat Rusland, of zelfs China, de hand zou kunnen leggen op geavanceerd westers wapentuig dat in Oekraïne wordt ingezet, waardoor Moskou of Peking westerse militaire technologie zou kunnen stelen.

Waarom wil Oekraïne zo graag de Leopard 2?

De tank wordt beschouwd als één van de beste van het Westen.

Het Duitse defensiebedrijf Krauss-Maffei Wegmann heeft sinds het begin van de productie in 1978 meer dan 3500 Leopard 2 tanks gebouwd.

De tank weegt meer dan 60 ton, heeft een 120 mm gladloops kanon en kan doelen raken op een afstand tot vijf km.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2

Karolis Kavolelis/Shutterstock.com.

 

Ongeveer 20 landen gebruiken de Leopard 2. Dit betekent dat verschillende landen elk een deel van hun tanks kunnen inzetten om Oekraïne te steunen. Dit zou het voor Oekraïne ook gemakkelijker maken om het onderhoud en de opleiding van de bemanning te beheren.

Tot de landen die de Leopard gebruiken behoren Canada, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden en Turkije.

Hoeveel Leopard 2 tanks zijn er beschikbaar?

De Leopard 2 is een van de meest gebruikte westerse tanks. Maar in het algemeen, drie decennia na het einde van de Koude Oorlog, zijn tanks en andere zware wapens schaars in het grootste deel van het Westen. Veel landen hebben hun legers drastisch ingekrompen na de val van het communisme.

Duitsland heeft vandaag ongeveer 350 Leopard 2 tanks, vergeleken met ongeveer 4000 gevechtstanks op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, zegt de Duitse militaire expert Carl Schulze.

Tegelijkertijd is het vrijwel onmogelijk om snel een grote hoeveelheid Leopard 2 tanks te kopen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het is de Duitse defensie-industrie bij wet verboden ze te produceren voor de voorraad. Landen die nieuwe tanks bestellen, moeten bereid zijn twee tot drie jaar te wachten op levering.

Zelfs als de productie zou worden opgevoerd, zou het volgens deskundigen minstens twee jaar kunnen duren voordat de eerste nieuwe tanks de fabriek verlaten.

Welke andere tanks zijn er?

De Verenigde Staten beschikken over duizenden M1 Abrams-tanks van General Dynamics, maar die worden ongeschikt geacht voor Oekraïne omdat ze worden aangedreven door gasturbinemotoren.

“Het kerosineverbruik van de Abrams is zo hoog dat Oekraïne geen kans maakt om deze in de huidige bevoorradingssituatie te gebruiken,” zegt Schulze.

De Leopard 2 loopt op een zuinigere motor die op diesel loopt, die gemakkelijker te verkrijgen is dan kerosine.

Groot-Brittannië overweegt enkele van zijn Challenger 2-tanks aan Oekraïne te leveren, zo melden de media.

Frankrijk exploiteert Leclerc-tanks. Het heeft niet gezegd of het bereid is er enkele aan Oekraïne te leveren. Wel zegt het de lichtere AMX10-RC te willen leveren.

 

Challenger 2Britse Challenger 2. Shutterstock.