DAVOS, Zwitserland, 16 januari (Reuters) – Het vertrouwen van bedrijven in hun groeivooruitzichten is het meest gedaald sinds de wereldwijde financiële crisis van 2007-08 als gevolg van de stijgende inflatie, macro-economische volatiliteit en geopolitieke conflicten, zo blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers.
Met 73% van de chief executives over de hele wereld die verwachten dat de wereldwijde economische groei in de komende 12 maanden zal afnemen, is deze sombere visie de meest pessimistische van alle CEO’s sinds PwC meer dan een decennium geleden met het onderzoek begon, aldus het bedrijf op maandag.
De Big Four auditor zei ook dat het een aanzienlijke afwijking betekende van de optimistische vooruitzichten in 2021 en 2022.
Uit het onderzoek bleek ook dat 60% van de CEO’s niet van plan is de omvang van hun personeelsbestand in de komende 12 maanden te verminderen, terwijl 80% niet van plan is de beloning van het personeel te verlagen om zo talent te kunnen behouden en het personeelsverloop te beperken.
De bedrijven die het in 2022 goed deden, zullen waarschijnlijk een moeilijker jaar tegemoet gaan, vertelde PwC Global Chairman Bob Moritz aan het Reuters Global Markets Forum (GMF) in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.
Bijna 40% van de meer dan 4400 ondervraagde chief executives zei dat hun bedrijven de komende tien jaar niet economisch levensvatbaar zouden zijn tenzij ze sneller innoveren en transformeren.
“Het is zowel het tijdsbestek als de omvang die verrassend is – hoe overleef ik de komende twee tot drie jaar, en kom ik door een uitdagende macro-economische omgeving heen, terwijl ik mijn organisatie transformeer om de komende 10 jaar klaar te zijn voor groei”, aldus Moritz.
Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven in de kosten snijden, ook al zijn veel bedrijven niet van plan hun personeelsbestand of beloning te verlagen in de strijd om talent te behouden.
“Je begint enige differentiatie te zien in termen van die (bedrijven) die een schuldgedreven balans hebben die het moeilijk zal krijgen bij het omgaan met stijgende rente en inflatiedruk, versus diegenen die goed werk hebben geleverd met het afbouwen van schulden en de capaciteit hebben om hun portefeuilles te transformeren,” zei Moritz.
Los daarvan verwacht tweederde van de door het World Economic Forum (WEF) ondervraagde hoofdeconomen uit de particuliere en publieke sector een wereldwijde recessie in 2023.
Andere hoogtepunten uit de PwC-enquête zijn: