Politiek

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker: ‘Ik heb andere samenlevingsvisie dan D66 en VVD’

17-01-2023 13:07

Mirjam Bikker, ChristenUnie
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Still Youtube.

Door Bert Brussen – De nieuwe leider van de ChristenUnie Mirjam Bikker zei dinsdag in het NPO WNL Radio 1-programma Sven op 1 een “andere samenlevingsvisie te hebben dan D66 en VVD“. Volgens Bikker is haar samenlevingsvisie “meer op samenleven gefocust en minder op het individu”.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Ondanks dit verschil in visie ziet Bikker dit niet als een probleem voor deelname van de ChristenUnie aan de regeringscoalitie met D66 en VVD. “Ik ben er van overtuigd dat de coaliteit tot  goede compromissen kan komen. Mijn handtekening staat onder het coalitieakkoord”, aldus Bikker.

Hoofdpijndossiers en geloofspapieren

Wel laat Bikker expliciet weten dat dit niet betekent dat er dus geen hoofdpijndossiers meer zijn. Zo zal het asieldossier een complex dossier blijven, want Bikker wil de “ruimhartige visie van de ChristeUnie benadrukken”.

Bikker:

“Mijn eerste overtuiging is dat mensen die echt in nood zijn, dat we daar hulp voor moeten bieden.”

Maar er zal volgens Bikker ook op dit dossier ruimte blijven voor onderhandeling:

“U praat niet met een rabiaat persoon. We zullen goede afspraken moeten maken in Europa, want we kunnen dit niet alleen als Nederland oplossen.”

Bikker benadrukt dat de huidige regering er ‘ook voor de allerarmsten zal moeten zijn’:

“Ik ben niet getrouwd met het prijsplafond als manier van compensatie. Maar als de prijzen volgende winter weer zo hoog zijn, mag niemand door het ijs zakken. Dat zijn mijn geloofspapieren.”