Buitenland

Beeld: helikoptercrash Oekraïne, tenminste 15 doden, Oekraïnse minister omgekomen

18-01-2023 12:38

Helicopter crash Ukraine
(AP Photo/Daniel Cole)


AP Photo/Daniel Cole.

 

BROVARY, Oekraïne (AP) – De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken is woensdag omgekomen bij een helikopterongeluk in de buurt van de hoofdstad waarbij nog eens minstens 14 mensen om het leven kwamen, waaronder andere ambtenaren en drie kinderen, aldus de autoriteiten.

Minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyi, die toezicht hield op de Oekraïense politie en hulpdiensten, is de hoogste ambtenaar die is omgekomen sinds Rusland bijna 11 maanden geleden binnenviel. Zijn dood, samen met twee anderen van zijn ministerie, was de tweede ramp in vier dagen die Oekraïne trof, nadat een Russische raketaanval op een flatgebouw tientallen burgers het leven kostte.

Oorzaak onduidelijk

Er werd niet onmiddellijk meegedeeld of de crash, die plaatsvond in de buurt van een kleuterschool, een ongeluk was of verband hield met de oorlog. In het gebied rond Kiev zijn de laatste tijd geen gevechten gemeld.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy noemde de crash “een verschrikkelijke tragedie” op een “zwarte ochtend”.

“De pijn is onuitsprekelijk”, schreef hij op Telegram.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman noemde Monastyrskyi “een leidend licht in de ondersteuning van het Oekraïense volk tijdens Poetins illegale invasie“. Ze zei dat ze “getroffen was door zijn vastberadenheid, optimisme en patriottisme”.

Monastyrskyi’s plaatsvervanger Yevhen Yenin en staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken Yurii Lubkovych behoorden volgens het hoofd van de Oekraïense Nationale Politie ook tot de slachtoffers. Hoge functionarissen reizen tijdens het conflict regelmatig per helikopter.

Negen doden aan boord helikopter

Negen van de doden waren aan boord van de helikopter toen deze neerstortte in Brovary, een oostelijke buitenwijk van de Oekraïense hoofdstad, aldus Ihor Klymenko. De anderen die stierven waren blijkbaar op de grond.

Oleksii Kuleba, gouverneur van de regio Kiev, zei dat in totaal 18 mensen zijn omgekomen, waaronder drie kinderen, en dat 25 mensen gewond zijn geraakt. De Hulpdienst van Oekraïne schatte het dodental echter op 15. Het was niet meteen mogelijk om te bevestigen of dit oude informatie was of een herzien cijfer.

Op de plaats van de crash lagen ten minste vier lichamen op de grond, bedekt met reflecterende doeken, terwijl functionarissen helikopterpuin opruimden op de speelplaats van een kleuterschool. Wrakstukken lagen ook bovenop een verkoold voertuig en een gebouw.

“Het is nog te vroeg om over de redenen van de crash te praten”, zei de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yurii Ihnat, tegen een televisiezender. Hij zei dat een onderzoek enige tijd kan duren.

De helikopter was een door Frankrijk geleverde Eurocopter Super Puma helikopter, voegde hij eraan toe.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eurocopter AS532L Cougar van de Sloveense luchtmacht. Aermedia/Shutterstock.

‘Weer een zeer trieste dag’

De veiligheidsdienst van Oekraïne stelt een onderzoek in, zei procureur-generaal Andriy Kostin. “Voorlopig bekijken we alle mogelijke versies van het ongeluk met de helikopter,” zei hij op Telegram.

De crash komt in een bijzonder donkere periode in de oorlog voor Oekraïne, enkele dagen nadat de Russische aanval op een flatgebouw in het zuidoosten van Oekraïne 45 mensen, waaronder zes kinderen, het leven kostte – de dodelijkste aanval op burgers sinds het voorjaar.

“Weer een zeer trieste dag vandaag – nieuwe verliezen,” zei de Oekraïense first lady, Olena Zelenska, terwijl ze met betraande ogen en knijpend in haar neus op het nieuws reageerde tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Olena Zelenska droogt haar tranen tijdens de WEF-bijeenkomst in Davos, 18 januari 2023. AP Photo/Markus Schreiber.

 

WEF Davos

Het forum hield na de opening van de sessie 15 seconden stilte om de omgekomen Oekraïense ambtenaren te eren.

“We hebben geen tijd gehad om te herstellen van de ene tragedie, nu is er alweer een nieuwe”, zei het plaatsvervangend hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau Kyrylo Timosjenko.