Buitenland

Kremlin: ‘Oekraïense aanvallen op Krim extreem gevaarlijk’

19-01-2023 12:02

Iskander
Russische Iskander-raketten. ID1974/Shutterstock.

19 januari (Reuters) – Het Kremlin zei op donderdag dat Oekraïense aanvallen op de door Rusland geannexeerde Krim “extreem gevaarlijk” zouden zijn, nadat de New York Times meldde dat Amerikaanse functionarissen warm lopen voor het idee om Kiev te helpen het schiereiland aan te vallen.

De Krim, die internationaal wordt erkend als deel van Oekraïne, werd in 2014 door Moskou in beslag genomen en geannexeerd. President Vladimir Poetin zegt dat het schiereiland, net als veel van het sinds februari in beslag genomen Oekraïense land, historisch gezien Russisch is.

Kort na de invasie van Oekraïne in februari nam Rusland delen van het zuidoosten van Oekraïne in beslag, waardoor het een brug kon slaan van Rusland naar de Krim, een van de verzamelplaatsen voor de invasie.

‘Uiterst gevaarlijk’

Tijdens een briefing op donderdag zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, tegen verslaggevers:

“Alleen al de discussie over het toestaan dat Oekraïne wordt voorzien van wapens waarmee het Russisch grondgebied kan worden aangevallen is uiterst gevaarlijk.

“Het zou betekenen dat het conflict naar een nieuw niveau wordt getild, wat niet goed is voor de mondiale en pan-Europese veiligheid.”

Het schiereiland is de historische basis van Ruslands Zwarte Zeevloot en een populaire zomervakantiebestemming.

Aanvallen op Russische lucht- en marinebases op de Krim en op de door Rusland gebouwde weg- en spoorbrug die het schiereiland met Rusland verbindt over de monding van de Azovzee – die Oekraïne heeft toegejuicht, maar niet de verantwoordelijkheid heeft opgeëist – wijzen erop dat Kiev al in staat is de Russische troepen daar onder druk te zetten.

HIMARS

HIMARS-raketsystemen met groot bereik behoren tot het door de VS geleverde wapentuig dat Oekraïne al heeft geholpen de opmars van Rusland te stuiten en ongeveer 40% van het grondgebied dat het sinds februari had ingenomen, terug te winnen.

Op de vraag of Washington zou proberen Oekraïne het gebruik van Amerikaanse wapens op de Krim te verbieden, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, woensdag dat het schiereiland deel uitmaakt van Oekraïne en dat Washington Kiev voorziet van de voorraden die het nodig heeft om zijn grondgebied te verdedigen.