Politiek Buitenland

Medvedev: ‘Nederlaag Rusland in Oekraïne kan kernoorlog uitlokken’

19-01-2023 11:36

Nuclear explosion
Shutterstock.

MOSKOU, 19 januari (Reuters) – De voormalige Russische president Dmitri Medvedev, een bondgenoot van Kremlin-chef Vladimir Poetin, heeft de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) donderdag gewaarschuwd dat een nederlaag van Rusland in Oekraïne een kernoorlog kan uitlokken.

“De nederlaag van een kernmacht in een conventionele oorlog kan een kernoorlog uitlokken,” zei Medvedev, die dient als plaatsvervangend voorzitter van Poetins machtige veiligheidsraad, in een bericht op Telegram.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kernwapens

ID1974/Shutterstock.com.

 

“Kernmachten hebben nog nooit grote conflicten verloren waarvan hun lot afhangt,” zei Medvedev, die van 2008 tot 2012 president was.

Medvedev zei dat de NAVO en andere defensieleiders, die vrijdag op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland bijeenkomen om te praten over strategie en steun voor de poging van het Westen om Rusland in Oekraïne te verslaan, moeten nadenken over de risico’s van hun beleid.

90% kernkoppen

Rusland en de Verenigde Staten, verreweg de grootste kernmachten, bezitten ongeveer 90% van alle kernkoppen ter wereld. Poetin is de uiteindelijke beslisser over het gebruik van kernwapens.

Terwijl de NAVO conventionele militaire superioriteit heeft over Rusland, heeft Rusland, als het gaat om kernwapens, nucleaire superioriteit over het bondgenootschap in Europa.

Poetin ziet de “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne als een existentieel gevecht met een agressief en arrogant Westen, en heeft gezegd dat Rusland alle beschikbare middelen zal gebruiken om zichzelf en zijn volk te beschermen tegen elke agressor.

Hypersonische raketten

Sinds een grimmige boodschap op oudejaarsavond, waarin het Westen als de ware vijand van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne wordt beschreven, heeft Poetin verschillende signalen afgegeven dat Rusland niet zal terugkrabbelen. Hij heeft hypersonische raketten naar de Atlantische Oceaan gestuurd en zijn hoogste generaal aangesteld om de oorlog te leiden.

Poetin zei woensdag dat het machtige militair-industriële complex van Rusland de productie opvoert en een van de belangrijkste redenen is waarom zijn land in Oekraïne zal zegevieren.

Ruslands nucleaire doctrine staat een nucleaire aanval toe na “agressie tegen de Russische Federatie met conventionele wapens wanneer het voortbestaan van de staat wordt bedreigd”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Russian Typhoon class nuclear ballistic missile submarine

Shutterstock.

 

Washington heeft niet in detail aangegeven wat het zou doen als Poetin opdracht zou geven tot wat het eerste gebruik van kernwapens in een oorlog zou zijn sinds de Verenigde Staten in 1945 de eerste atoombomaanvallen uitvoerden op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

Russische havik

Medvedev, 57, die zich ooit presenteerde als een hervormer die bereid was met de Verenigde Staten samen te werken om Rusland te liberaliseren, heeft zich sinds de oorlog herschapen als het meest openlijk havikistische lid van Poetins kring.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, heeft Medvedev herhaaldelijk de dreiging van nucleaire chaos geuit en het Westen beledigd.

Rusland heeft 5977 kernkoppen, terwijl de Verenigde Staten er 5428 hebben, China 350, Frankrijk 290 en het Verenigd Koninkrijk 225, volgens de Federation of American Scientists.

Reactie Kremlin

In een reactie zei het Kremlin donderdag dat de opmerkingen van de voormalige Russische president Dmitri Medvedev volledig in overeenstemming zijn met de nucleaire doctrine van Moskou.