Politiek Buitenland

Qatar blijft corruptiezaak EU-politici ontkennen: ‘Beter kijkt EU naar zichzelf’

19-01-2023 12:32

Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Qatar.
Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Qatar. Still: CNBC.

19 januari (Reuters) – De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar zei dat zijn land niet moet worden betrokken bij een corruptieschandaal in het Europees Parlement, waar het onderzoek nog loopt.

Het schandaal, het grootste dat de EU-politiek in decennia op zijn grondvesten doet schudden, draait om vermoedens dat Qatar en Marokko politici, parlementaire medewerkers en ngo’s hebben omgekocht om de besluiten van de EU-vergadering te beïnvloeden.

Qatar ontkent alles

“Als de staat Qatar zijn we er 100% zeker van dat deze veronderstelling geen basis heeft. We hebben niets gezien van de Belgische autoriteiten. Er loopt een onderzoek. We moeten zien, we moeten wachten tot het onderzoek voorbij is,” vertelde sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani deze week aan CNBC.

“Dit probleem speelt in Europa bij een Europese instelling. Het is beter voor hen om naar hun eigen instelling te kijken en alle stappen te doen die voor hen nodig zijn en niet om de naam van ons land in een dergelijke situatie mee te slepen,” voegde hij eraan toe.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Qatar heeft elke betrokkenheid ontkend. Marokko klaagde over “gerechtelijke intimidatie” na het onderzoek naar fraude, waarbij het Europees Parlement maandag een maandenlange procedure begon om immuniteit van vervolging voor twee wetgevers op te heffen.

Qatar teleurgesteld

Sjeik Mohammed zei dat de Arabische Golfstaat, een van ‘s werelds grootste gasexporteurs, “teleurgesteld” was en het niet eens was met een stemming van het Europees Parlement vorige maand om alle werkzaamheden aan wetgeving waarbij Qatar betrokken is op te schorten en Qatarese vertegenwoordigers uit zijn gebouwen te weren.

“De contacten met de Europese Unie en de instellingen van de Europese Unie gaan door over geopolitieke kwesties, over energiekwesties, over een heleboel andere kwesties en dit soort resoluties het zal het gesprek beïnvloeden,” zei hij.

Energieleveringen

Hij benadrukte dat Qatar, een belangrijke producent van vloeibaar aardgas, de energieleveringen aan Europa in het kader van commerciële overeenkomsten met het staatsbedrijf QatarEnergy niet zal politiseren.

“We hebben nog nooit een zending gemist, we hebben onze energie nooit gepolitiseerd of als wapen gebruikt om andere landen te bedreigen”, zei de minister.