Nee, nieuwe regels hartgezondheid piloten -niet- veroorzaakt door COVID-19 vaccins

28-01-2023 11:59

Piloot
Shutterstock.

Nieuwe FAA-regels hartgezondheid niet veroorzaakt door COVID-19 injecties

Nepnieuws: De Federal Aviation Administration (FAA) zou de eisen hebben versoepeld waaraan piloten van luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen op het gebied van hartgezondheid omdat een groot aantal van hen hartschade heeft opgelopen door de COVID-19 vaccins.

De feiten: In oktober verruimde de FAA de aanvaardbare parameters die zij gebruikt bij het screenen van piloten op een specifieke hartaandoening genaamd hartblok, of AV-blok.

Deze wijziging werd doorgevoerd naar aanleiding van nieuw wetenschappelijk bewijs over deze aandoening van haar cardiologische adviseurs, niet naar aanleiding van negatieve reacties op COVID-19 vaccins.

De update leidde tot speculaties, waarbij sommigen ten onrechte beweerden dat het verband houdt met de vaccins.

AV-blok kan het moeilijk maken voor het hart om effectief bloed te pompen door vertraging of blokkering van het elektrische signaal dat de hartslag regelt. Het wordt ingedeeld in eerste, tweede of derde graad en wordt vaak vastgesteld met een elektrocardiogram, ook wel EKG of ECG genoemd, dat de elektrische activiteit van het hart meet.

Een normaal EKG-resultaat wordt doorgaans gedefinieerd als een PR-interval – hoe lang het elektrische signaal erover doet om van de bovenkant van het hart naar de onderkant te gaan – van 120 tot 200 milliseconden. Een PR-interval van meer dan 200 milliseconden wijst meestal op een AV-blok. Eerstegraads AV-blok vertraagt het elektrische signaal echter alleen, in plaats van het te blokkeren, en heeft vaak geen merkbare gevolgen.

“In een verder gezond hart is dit meestal een goedaardige aandoening die zelden symptomen veroorzaakt”, aldus Dr. Roland Assi, hartchirurg en assistent-professor aan de Universiteit van Yale.

Voorheen moesten piloten met eerstegraads AV-blok documentatie overleggen waaruit bleek dat zij “geen bewijs van structurele functie of coronaire hartziekte” hadden voordat zij een vliegbrevet konden krijgen.

De recente update van de richtlijnen van de FAA bepaalt dat piloten met eerstegraads AV-blok en een PR-interval van minder dan 300 milliseconden zonder aanvullende documentatie kunnen worden gecertificeerd als zij geen symptomen vertonen en hun keuringsarts geen bezwaren heeft. Dit besluit is niet genomen omdat piloten hartproblemen ontwikkelen als gevolg van COVID-19 vaccinaties.

“Bij het aanbrengen van wijzigingen in medische eisen en richtlijnen volgt de FAA standaardprocessen op basis van gegevens en wetenschap,” vertelt de FAA de AP in een gemailde verklaring. “Onze cardiologische adviseurs verstrekten informatie dat alles onder 300ms geen extra tests vereist en geen risico vormt voor plotselinge of subtiele arbeidsongeschiktheid.”

Als een piloot een eerstegraads AV-blok heeft met een PR-interval van 300 milliseconden of meer, moeten er nog meer gegevens aan de FAA worden voorgelegd voordat een definitieve beslissing over zijn certificering kan worden genomen.

Volgens Rossi houdt certificering van een piloot met eerstegraads AV-blok “geen echt risico” in, zolang er geen andere problemen zijn.

Dr. Richard Kovacs, chief medical officer van het American College of Cardiology, is het ermee eens dat de nieuwe richtlijnen van de FAA niet zorgwekkend zijn.

“De bijgewerkte criteria van de FAA voor het verruimen van de ECG-parameters met betrekking tot AV Block zijn redelijk en in overeenstemming met de aanbevelingen van de ACC-richtlijnen,” schrijft hij in een e-mail aan de AP.

Ernstige reacties op COVID-19 vaccins, zoals het oplopen van hartschade, zijn volgens het CDC zeldzaam.

Rossi en Adler leggen uit dat wetenschappelijk bewijs er niet op wijst dat er een verband bestaat tussen AV-blok en het COVID-19 vaccin.

De FAA zegt ook in haar verklaring dat zij “geen bewijs heeft van vliegtuigongelukken of arbeidsongeschiktheid veroorzaakt door piloten die medische complicaties opliepen in verband met COVID-19 vaccins.”

Giftig bestrijdingsmiddel DDT houdt geen verband met polio

Nepnieuws: Polio hield op zich te verspreiden toen het pesticide DDT niet meer werd gebruikt, niet toen vaccins tegen het virus werden geïntroduceerd.

De feiten: Van polio en de bijwerkingen ervan, waaronder verlamming, is algemeen aangetoond dat ze worden veroorzaakt door het poliovirus, niet door een pesticide, bevestigden verschillende medische deskundigen aan de AP.

Gebruikers van sociale media geven een verkeerd beeld van de oorzaak van de virale ziekte en suggereren dat een giftig landbouwpesticide in verband wordt gebracht met de ziekte.

Maar medische experts die de ziekte bestuderen zeggen dat er geen waarheid zit in deze bewering. “Poliovaccins (zowel injecteerbaar als oraal toegediend) zijn de enige reden voor de daling van het aantal gevallen van paralytische polio, zowel hier in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld”, aldus Dr. Olakunle Alonge, professor aan de afdeling Internationale Gezondheid van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

De virale ziekte, die vooral kinderen treft, was ooit een van de meest gevreesde ziekten van het land. Terwijl sommige mensen griepachtige symptomen of helemaal geen symptomen vertonen, kunnen ernstige gevallen verlamming veroorzaken.

Vanaf 1955 kwamen vaccins beschikbaar en een nationale vaccinatiecampagne bracht het jaarlijkse aantal gevallen in de VS terug tot minder dan 10 in de jaren 1970, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

In 1979 werd polio uitgeroeid verklaard in de VS. Dat is te danken aan de brede toediening van vaccins om de ziekte te bestrijden, benadrukte Rosemary Rochford, een professor immunologie en microbiologie die mededirecteur is van het klimaat- en gezondheidsprogramma van de medische faculteit van de Universiteit van Colorado.

“Het poliovaccin was rechtstreeks verantwoordelijk voor de uitroeiing van polio in de VS,” schrijft ze in een e-mail aan de AP.

DDT is ondertussen een landbouwinsecticide dat in het midden van de jaren 1900 veel werd gebruikt. Het werd in 1972 door het Amerikaanse Environmental Protection Agency verboden vanwege de bezorgdheid over het schadelijke effect op het milieu en de persistentie in de voedselketen. Het wordt door de CDC ook beschouwd als mogelijk kankerverwekkend.

Hoewel uit historische verslagen blijkt dat DDT in sommige gevallen in steden werd gespoten in een misplaatste poging om de verspreiding van het poliovirus tegen te gaan, was deze campagne niet effectief.

“Polio de ziekte wordt veroorzaakt door het poliovirus,” schrijft Rochford in een e-mail aan de AP.

“DDT is een pesticide, dus mij is niet duidelijk hoe een pesticide een virale infectie zou kunnen veroorzaken. Er is voor zover ik weet geen mechanisme dat een pesticide een uitbraak van polio zou veroorzaken.”

Alonge zegt dat de “verkeerde informatie” wellicht verband houdt met onderzoek waaruit blijkt dat DDT in verband kan worden gebracht met neurologische effecten, waaronder beenverlamming, bij mensen die chronisch worden blootgesteld aan hoge niveaus van het gif.

Alonge verduidelijkt echter dat de door polio veroorzaakte verlamming en de mogelijk door het pesticide veroorzaakte verlamming verschillend zijn en door verschillende mechanismen worden veroorzaakt.

Alonge wijst er op dat degenen die door chronische DDT-blootstelling verlamd raken ook niet overeenkomen met de bevolking die het meest door polio wordt getroffen. Complicaties van DDT treffen vooral landarbeiders, zegt hij, niet kinderen uit de algemene bevolking.