Media

Kamerleden PvdA, D66, CDA willen spoedig einde aan Ongehoord Nederland

31-01-2023 18:34

Arnold Karskens, Ongehoord Nederland
Arnold Karksens, baas van Ongehoord Nederland. Screenshot NPO.

Door Bert Brussen, TPO – Nu bekend is geworden dat de NPO voornemens is om voor de derde keer een boete op te leggen aan omroep Ongehoord Nederland (ON), keert in de Tweede Kamer ook de roep terug om een definitief einde te maken aan ON. Na drie boetes is het immers niet ondenkbaar dat de NPO aan staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu (D66) de opdracht geeft om de vergunning voor ON in te trekken.

Dat zou een unicum zijn. Maar een ledenomroep die maarliefst drie keer een boete krijgt wegens het overschrijden van journalistieke NPO-regels is dat eveneens.

‘Vergunning nu al intrekken’

Kabinetspartijen D66 en CDA en oppositiepartij PvdA kunnen in elk geval niet langer wachten en roepen de NPO op gelijk maar de stekker uit ON te trekken.

RTL Nieuws noteert:

“D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de plek van Ongehoord Nederland in het publieke bestel onhoudbaar is geworden. ‘De journalistieke code en mediawet wordt nog altijd stelselmatig geschonden. Tijd dat de NPO optreedt.’

“Het CDA vindt dat afwachten niet langer kan. ‘Het kan niet zo zijn dat de ene na de andere sanctie wordt opgelegd en de NPO maar blijft toekijken.’

“PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis wil de reactie van de NPO niet langer afwachten en wil dat de staatssecretaris de vergunning nu al intrekt conform de wet.”

Ongehoord Nederland zelf vindt dat “het NPO-bestuur de democratie aanvalt”, zo staat te lezen in een uitgebreide rectie op hun website:

“Ongehoord Nederland interpreteert het voorgenomen besluit van een derde sanctie door het NPO-bestuur als niet constructief en als een openbaring van de intentie om omroep ON! van de buis te halen.

“Het is duidelijk dat de rechtse boodschap van ON! niet goed valt bij de NPO.

“Deze stap onder leiding van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang kan vrijwel niet anders worden gezien dan als een politieke afrekening van een omroep die met zijn missie en visie een groot deel van de Nederlandse bevolking bedient. Het gedrag van het NPO-bestuur past niet in een volwassen democratie waar persvrijheid het hoogste goed is.”

Het wachten is nu, uiteraard, op de reactie van Martin Bosma (PVV).