Buitenland

Noord-Korea dreigt VS met ‘overweldigende nucleaire kracht’ te bestrijden

02-02-2023 12:22

B1B
Amerikaanse B1B bommenwerpers, F35 straaljagers en Zuid Koreaanse F22's. Foto: AP/Zuid Koreaans Ministerie van Defensie. South Korean Defense Ministry via AP.

SEOUL, Zuid-Korea (AP)Noord-Korea heeft donderdag gezegd dat het bereid is om de militaire stappen van de VS met de “meest overweldigende nucleaire kracht” tegen te gaan, terwijl het waarschuwde dat de uitbreiding van de militaire oefeningen van de Verenigde Staten met rivaal Zuid-Korea de spanningen naar een “extreme rode lijn” drijft.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Pyongyang kwam als reactie op opmerkingen van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, die dinsdag in Seoel zei dat de Verenigde Staten hun inzet van geavanceerde militaire middelen op het Koreaanse schiereiland, waaronder straaljagers en vliegdekschepen, zouden opvoeren naarmate zij de gezamenlijke training en operationele planning met Zuid-Korea zouden versterken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

De veiligheidsnood in Zuid-Korea is toegenomen sinds Noord-Korea in 2022 tientallen raketten heeft getest, waaronder mogelijk nucleaire raketten die doelen in Zuid-Korea en op het vasteland van de VS kunnen treffen.

Nucleaire kracht

In een verklaring toegeschreven aan een niet-geïdentificeerde woordvoerder van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken zei Noord-Korea dat de uitbreiding van de oefeningen van de bondgenoten het Koreaanse schiereiland dreigt te veranderen in een “enorm oorlogsarsenaal en een kritischer oorlogsgebied”. Volgens de verklaring is het Noorden bereid om elke militaire uitdaging op korte of lange termijn het hoofd te bieden met de “meest overweldigende nucleaire kracht”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord Korea

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

“De militaire en politieke situatie op het Koreaanse schiereiland en in de regio heeft een extreme rode lijn bereikt door de roekeloze militaire confrontatiemanoeuvres en vijandige handelingen van de VS en haar vazallen,” zei de woordvoerder.

Noord-Korea beschrijft de gecombineerde militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea al tientallen jaren als repetities voor een mogelijke invasie, hoewel de bondgenoten deze oefeningen als defensief hebben omschreven.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1

US Air Force B1B Lancer.

 

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei dat de Verenigde Staten B-1B bommenwerpers en F-22 en F-35 gevechtsvliegtuigen hebben ingezet tijdens een oefening woensdag met Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen boven de westelijke wateren van Zuid-Korea. De Verenigde Staten en Zuid-Korea plannen deze maand ook een gezamenlijke simulatie om hun reactie aan te scherpen als Noord-Korea kernwapens gebruikt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1B

 

‘Kernbom voor kernbom’

De Noord-Koreaanse verklaring voorspelt een nieuwe provocatieve run in wapendemonstraties in 2023, vergelijkbaar met hoe het Noorden zijn eigen wapenlanceringen in 2022 opvoerde toen de bondgenoten hun grootschalige training hervatten. De acties van Noord-Korea omvatten een reeks raket- en artillerielanceringen die het beschreef als gesimuleerde nucleaire aanvallen op Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen.

“De Democratische Volksrepubliek Korea zal het hardst reageren op elke militaire poging van de VS volgens het principe van ‘kernbom voor kernbom en een confrontatie voor een confrontatie van alle kanten'”, zei de Noord-Koreaanse woordvoerder, die zich beriep op de formele naam van het land, de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK).”

Als de VS strategische middelen blijft introduceren op het Koreaanse schiereiland en het omringende gebied, zal de DVK haar afschrikkende activiteiten zonder mankeren duidelijker maken overeenkomstig hun aard,” zei de woordvoerder.

Toen Austin donderdag in de Filipijnen werd gevraagd naar de Noord-Koreaanse verklaring, zei hij dat de Verenigde Staten “zeer serieus” zijn over hun inzet voor de verdediging van Zuid-Korea en zullen blijven samenwerken met hun bondgenoten en “trainen en ervoor zorgen dat we geloofwaardige en parate strijdkrachten handhaven.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1B

U.S. Air Force B1-B Lancer. AP/US Air Force.

 

Ahn Eunju, woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Noord-Korea’s uitbreiding van zijn kernwapen- en raketprogramma en verbale dreigementen met preventieve nucleaire aanvallen Seoel hebben gedwongen om streng te reageren om de bescherming van zijn burgers te waarborgen.

“Noord-Korea is degene die de spanningen op het Koreaanse schiereiland opvoert door aanbiedingen voor een dialoog van Zuid-Korea en de Verenigde Staten af te wijzen en door nucleaire provocaties en dreigementen met raketten te uiten”, zei ze, waarbij ze er bij Pyongyang op aandrong terug te keren naar denuclearisatiebesprekingen.

Uitgebreide afschrikking

Jeon Ha Gyu, woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie, zei dat de laatste luchtoefeningen van de bondgenoten bedoeld waren om de geloofwaardigheid van de Amerikaanse “uitgebreide afschrikking” aan te tonen, waarmee hij verwees naar de toezegging om het volledige scala van militaire capaciteiten, waaronder nucleaire, te gebruiken om Zuid-Korea te verdedigen. Hij weigerde het exacte aantal Amerikaanse en Zuid-Koreaanse vliegtuigen bekend te maken dat bij de oefening betrokken was.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1B

 

In een persconferentie na hun ontmoeting op dinsdag zeiden Austin en de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Lee Jong-Sup dat zij overeenkwamen hun gezamenlijke militaire oefeningen verder uit te breiden, met inbegrip van meer schietoefeningen. Ze beloofden een “tijdige en gecoördineerde” inzet van Amerikaanse strategische middelen in de regio voort te zetten.

De bondgenoten hadden hun training de afgelopen jaren eerder teruggeschroefd om ruimte te creëren voor diplomatie met Noord-Korea tijdens de regering-Trump en vanwege de COVID-19 pandemie.

Veiligheidssamenwerking Japan

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben ook hun veiligheidssamenwerking met Japan versterkt, wat onlangs trilaterale raketverdedigings- en onderzeebootbestrijdingsoefeningen omvatte tijdens een provocatieve run van Noord-Koreaanse wapenproeven.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

“We hebben vliegtuigen van de vijfde generatie, F-22’s en F-35’s, ingezet en een carrier strike group naar het schiereiland gestuurd. U kunt meer van dat soort activiteiten verwachten,” zei Austin.

De spanningen kunnen verder oplopen nu de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zijn nucleaire ambities heeft verdubbeld.

Tijdens een politieke conferentie in december riep Kim op tot een “exponentiële toename” van kernkoppen, massaproductie van tactische kernwapens gericht op Zuid-Korea en de ontwikkeling van krachtigere langeafstandsraketten die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1B

B1B Lancer. US Air Force/AP.

Kim zou zijn groeiende arsenaal aan nucleaire raketten volgende week onder de aandacht kunnen brengen, terwijl commerciële satellietbeelden wijzen op voorbereidingen voor een enorme militaire parade in de hoofdstad Pyongyang, waarschijnlijk voor de 75e verjaardag van het leger op 8 februari.

Economische concessies

Experts zeggen dat Kim met zijn nucleaire plannen de Verenigde Staten wil dwingen het idee van Noord-Korea als nucleaire macht te accepteren, zodat het land vanuit een sterke positie kan onderhandelen over broodnodige economische concessies. De nucleaire onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea stopten in 2019 vanwege onenigheid over een versoepeling van de door de VS geleide economische sancties tegen het Noorden in ruil voor stappen van Noord-Korea om zijn kernwapen- en raketprogramma’s af te bouwen.

De Noord-Koreaanse woordvoerder zei dat Pyongyang niet geïnteresseerd is in enig contact of dialoog met de Verenigde Staten zolang het zijn “vijandige beleid en confronterende lijn” handhaaft, en zei dat Washington Pyongyang probeert te dwingen om “zichzelf eenzijdig te ontwapenen.”