Buitenland

Iran achter hackaanval Charlie Hebdo, privé-gegevens abonnees gestolen

03-02-2023 20:30

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo, 2022.

SAN FRANCISCO, 3 februari (Reuters) – Een door de Iraanse regering gesteund hackingteam zou privégegevens van klanten van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo hebben gestolen en gelekt, aldus beveiligingsonderzoekers van Microsoft op vrijdag.

Het blad werd begin januari gehackt nadat het een serie cartoons had gepubliceerd waarin de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Khamenei negatief werd afgebeeld. De karikaturen maakten deel uit van een mediacampagne die volgens Charlie Hebdo bedoeld was om anti-regeringsprotesten in het islamitische land naast Irak te ondersteunen.

Vertegenwoordigers van de Iraanse en Franse regering reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Een persvoorlichter van Charlie Hebdo zei dat het blad “op dit moment” geen commentaar had op de zaak.

Brede digitale operatie

Iran beloofde publiekelijk een “effectieve reactie” op de “beledigende” cartoons en ontbood de Franse gezant in Teheran, terwijl het ook de activiteiten van het Franse Instituut voor Onderzoek in Iran beëindigde en zei dat het de culturele activiteiten van Frankrijk in het land opnieuw beoordeelde.

Het hacken en lekken van Charlie Hebdo was onderdeel van een bredere digitale beïnvloedingsoperatie met technieken die overeenkomen met eerder geïdentificeerde activiteiten in verband met Iraanse door de staat gesteunde hackingteams, aldus onderzoekers van Microsoft in een rapport.

De verantwoordelijke groep is dezelfde die ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder hebben geïdentificeerd als een “veelzijdige campagne” om zich te mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, aldus Microsoft. Iran ontkende de beweringen destijds.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Temidden van de Iraanse kritiek op de Khamenei-cartoons, postte een groep hackers die zichzelf Holy Souls noemt op een online forum dat ze toegang hadden tot de namen en contactgegevens van meer dan 200.000 Charlie Hebdo abonnees. In hun bericht zeiden ze dat ze de informatie zouden verkopen voor 20 bitcoins (470.000 dollar).

Een monster van de gelekte gegevens werd later vrijgegeven en door de Franse krant Le Monde als authentiek geverifieerd.

“Deze informatie, verkregen door de Iraanse acteur, zou de abonnees van het tijdschrift in gevaar kunnen brengen voor online of fysieke targeting door extremistische organisaties,” aldus de onderzoekers van Microsoft.

Fake Twitter-accounts

Om hun operatie te versterken, gebruikten de Iraanse hackers Twitter-accounts met valse of gestolen identiteiten om de Khamenei-cartoons te bekritiseren. Twee accounts die zich voordeden als een Charlie Hebdo-redacteur en een technologie executive plaatsten ook de gelekte gegevens voordat Twitter ze verbood, zei Microsoft.

Het persteam van Twitter reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.