Buitenland

Crashtoestel Nepal verloor stuwkracht in beide motoren tijdens laatste fase landing

06-02-2023 17:24

Yeti Airlines
Een kist van Yeti Airlines. TravellingNepal / Shutterstock.com

KATHMANDU, 6 februari (Reuters) – Een vliegtuig dat vorige maand in Nepal neerstortte en 71 mensen aan boord doodde, had geen stuwkracht in zijn motoren tijdens het laatste deel van de daling, zei een door de regering aangesteld panel dat het ongeval onderzoekt op maandag.

Het vliegtuig stortte op 15 januari neer vlak voor de landing in de toeristenstad Pokhra, een van de ergste vliegtuigongelukken in Nepal in 30 jaar.

Er zaten 72 passagiers in het tweemotorige ATR 72-toestel van Nepal’s Yeti Airlines, waaronder twee baby’s, vier bemanningsleden en 10 buitenlanders. Reddingswerkers hebben 71 lichamen geborgen. Eén persoon raakte vermist.

Vaanstand

Uit analyse van de cockpit voice recorder en de flight data recorder bleek dat de propellers van beide motoren in “vaanstand gingen tijdens het basisgedeelte van de daling”, aldus het panel in een verklaring.

Luchtvaartexpert K.B. Limbu zei dat het in vaanstand gaan van de propellers betekent dat er “geen stuwkracht” in de motor zat, of dat deze geen vermogen produceerde.

 

Aanpassingen: in een eerdere van dit artikel versie stond: ‘Reddingswerkers hebben 71 lichamen geborgen, waarvan één persoon vermoedelijk dood is’. Dit was uiteraard onjuist en betrof een vertaalfout. Aangepast op 7 februari om 09:16 uur.