Stichting Stikstofclaim uit Dronten spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid. Met het kort geding hoopt de organisatie het bestaande stikstofrekenmodel stil te leggen. Volgens de stichting uit Dronten ‘ontbreekt de wetenschappelijke basis’ voor het stikstrekenofmodel.
Stichting Stikstofclaim zegt alle landbouwsectoren te vertegenwoordigen.
Het stikstofrekenmodel Aerius berekent de hoeveelheid stikstof die in beschermde Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt. Deze berekening wordt meegenomen bij vergunningverlening, bijvoorbeeld voor een boer die zijn stal wil uitbreiden. Stikstofclaim noemt dit echter onrechtmatig omdat het model “geen realiteitsbenadering” zou zijn.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft eerder aangegeven dat het gebruik van Aerius niet opgeschort zal worden, de best beschikbare methode is, en voldoet aan alle wetenschappelijke en juridische eisen.
Het Aerius-model wordt geleverd door het RIVM en de betrouwbaarheid wordt al langere tijd in twijfel getrokken door boerenorganisaties. Het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof was al in 2020 kritisch over het model, dat volgens hen nog niet geschikt was voor vergunningverlening.
In het model zijn inmiddels diverse verbeteringen aangebracht.