Door Bert Brussen, TPO – De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil in het asielbeleid weer een duidelijk onderscheid maken tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijke bescherming zoeken. Landen als Duitsland en België kennen dit onderscheid ook. Het zogenaamde twee-status-asielstelsel.
Het CDA meent dat om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te behouden het cruciaal is om controle te hebben over migratie en tegelijk tijdelijke bescherming te bieden aan degenen die dat nodig hebben.
CDA-Kamerlid René Peters zal een voorstel indienen tijdens het debat voorafgaand aan de komende Europese migratietop op 9 en 10 februari 2023.
Artikel gaat verder na afbeelding.
CDA-leider Wopke Hoekstra. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
In het debat over de Europese top zal het CDA het kabinet ook opdragen om het eerder door de Tweede Kamer van CDA en VVD aangenomen voorstel voor Europees gefinancierde fysieke grensbeveiliging, zoals hekwerken, op de agenda van de top te zetten.
Asielzoekers die tijdelijke bescherming zoeken vallen onder de bestaande Europese regels voor ‘subsidiaire bescherming’. Zij hebben minder rechten dan erkende vluchtelingen en kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van gezinshereniging. Ze krijgen ook een tijdelijke verblijfsvergunning van maximaal 3 jaar, terwijl erkende vluchtelingen minstens 3 jaar of langer verblijf moeten hebben.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Tot eind vorige eeuw kende Nederland een tweestatussysteem, maar dat werd onder het tweede paarse kabinet afgeschaft met de Vreemdelingenwet 2000. Sindsdien hebben alle vluchtelingen in Nederland dezelfde status, wat betekent dat ze allemaal dezelfde rechten en plichten hebben.
Het CDA stemde destijds tegen de Vreemdelingenwet 2000, onder andere uit angst voor een aanzuigende werking.