Buitenland

VS schieten UFO neer boven Alaska, Pentagon: ‘Formaat kleine auto’

11-02-2023 09:46

F-22
F-22. Keith Homan / Shutterstock.com

WASHINGTON, 10 februari (Reuters) – Een Amerikaanse F-22 Raptor straaljager heeft vrijdag een ongeïdentificeerd object neergeschoten dat hoog over Alaska vloog, aldus Amerikaanse functionarissen, minder dan een week nadat het leger een Chinese ballon had neergehaald die over de Verenigde Staten was gevlogen.

‘Amerikaanse functionarissen weigerden te speculeren over wat het object zou kunnen zijn, zelfs na een dag van observatie, wat vragen oproept over wat voor soort object zo moeilijk te identificeren kan zijn door ervaren Amerikaanse piloten en inlichtingenfunctionarissen’

Een Sidewinder-raket haalde het object neer, dat ongeveer zo groot was als een kleine auto, zei VS Brigadier Generaal Patrick Ryder, de hoofdwoordvoerder van het Pentagon.

“We weten niet van wie dit object is,” zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis, eraan toevoegend dat het onduidelijk was waar het zijn vlucht begon.

President Joe Biden beval het neerschieten, dat werd aangekondigd vanuit het Witte Huis.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde The Debrief zou het gaan om een ‘cilindervorming zilverachtig’ voorwerp.

Tegenover The New York Times zeggen bronnen er vanuit te gaan dat het een ballon is, maar dat het voorwerp in stukken brak toen het eenmaal beneden bevroren water raakte.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Chinese spionageballon

Op 4 februari haalde een ander Amerikaans F-22 gevechtsvliegtuig wat de Amerikaanse regering noemde een Chinese spionageballon neer voor de kust van South Carolina na een reis van een week door de Verenigde Staten en delen van Canada. De Chinese regering heeft gezegd dat het een civiel onderzoeksschip was.

Sommige wetgevers bekritiseerden de president omdat hij de Chinese ballon niet eerder had neergeschoten. Het Amerikaanse leger had aanbevolen te wachten tot hij boven de oceaan was uit angst voor verwondingen door vallend puin.

Het Pentagon en het Witte Huis weigerden een gedetailleerde beschrijving te geven van het laatste object en zeiden alleen dat het veel kleiner was dan de Chinese ballon.

Moeilijk te identificeren

Amerikaanse functionarissen weigerden te speculeren over wat het object zou kunnen zijn, zelfs na een dag van observatie, wat vragen oproept over wat voor soort object zo moeilijk te identificeren kan zijn door ervaren Amerikaanse piloten en inlichtingenfunctionarissen.

‘Het was niet per se een vliegtuig’

Het Pentagon zei dat het op donderdag voor het eerst werd gedetecteerd met behulp van grondradars. Vervolgens werden F-35 vliegtuigen op onderzoek uitgestuurd. De UFO vloog op ongeveer 40.000 voet (12.190 meter) in noordoostelijke richting en vormde een risico voor het civiele luchtverkeer.

Het object werd neergeschoten voor de kust van noordoost Alaska boven bevroren Amerikaanse territoriale wateren nabij de Canadese grens. Ambtenaren zeiden dat het veel gemakkelijker zou zijn om stukken van het object uit het ijs te halen dan bij de Chinese ballon, waarvan stukken in de oceaan zonken toen hij werd neergeschoten.

Onbemand object

Ryder zei dat Amerikaanse piloten die langs het laatste object vlogen voordat het werd neergehaald, vaststelden dat er geen mens aan boord was. Hij voegde eraan toe dat het niet kon manoeuvreren en niet op een vliegtuig leek. Ryder en andere functionarissen wilden niet zeggen of het gewoon een weerballon of een ander type ballon kon zijn.

“Het was niet per se een vliegtuig,” vertelde Ryder tijdens een persconferentie.

De F-22 schoot het object neer om 13:45 uur EST.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-22 Raptor

F-22 Raptor.

Op de vraag waarom de toestemming van Biden nodig was, erkende Ryder dat de Amerikaanse militaire commandant die toezicht houdt op het Noord-Amerikaanse luchtruim de bevoegdheid heeft om objecten neer te schieten die een militair risico of een gevaar voor het Amerikaanse volk vormen.

“In dit specifieke geval werd vastgesteld dat dit een redelijke bedreiging vormde voor het luchtverkeer,” zei Ryder.

De Federal Aviation Administration (FAA) zei dat het een deel van het luchtruim in het noorden van Alaska had gesloten om de activiteiten van het Ministerie van Defensie te ondersteunen.

Bergen spionageballon

Sinds het neerschieten van de 60 meter hoge Chinese ballon voor bewaking op grote hoogte hebben Amerikaanse functionarissen de oceaan afgespeurd om brokstukken en het onderstel van elektronische apparatuur te bergen.

Ryder vertelde verslaggevers dat “een aanzienlijk” deel van de ballon al was geborgen of gelokaliseerd, wat suggereert dat Amerikaanse functionarissen binnenkort meer informatie hebben over eventuele Chinese spionagecapaciteiten aan boord van het vaartuig.

Nadat vrijdag het object was neergeschoten, prezen sommige wetgevers Biden.

“Ik ben blij dat de president snel heeft gereageerd op deze nieuwe inbreuk op ons luchtruim”, zei senator Mark Warner, voorzitter van de Senaatscommissie voor Inlichtingen.

Tijdens een vaak controversiële hoorzitting in de Senaat op donderdag, bekritiseerden wetgevers het Pentagon voor het niet eerder neerschieten van de Chinese ballon, wat de aanhoudende bezorgdheid in het Congres onderstreept over lacunes in het Amerikaanse vermogen om het luchtruim te beschermen.

 

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Reaper MQ-9

VS: ‘Russen vertonen agressiever gedragspatroon’

MQ 9 Reaper Drone

Kremlin: ‘Betrekkingen met VS in betreurenswaardige staat’

Taiwan

Internetkabels eilanden bij Taiwan al 27 keer doorgesneden, mogelijk sabotage China

B-52

Zus Kim Jong-un dreigt VS, Zuid-Korea met ‘snelle, overweldigende actie’

Covid-19

WHO: ‘Alle hypotheses oorsprong Covid-19 nog op tafel’

China

Canada: ‘Grootste dreiging buitenlandse inmenging komt van China’

Xi Jinping, China, Peking

China en Wit-Rusland willen ‘zo snel mogelijk’ vredesakkoord Oekraïne

Wuhan

China: ‘Conclusies FBI over oorsprong Covid-19 totaal niet geloofwaardig’

corona virus

FBI-directeur: ‘Covid-19-virus hoogstwaarschijnlijk gelekt uit Chinees laboratorium’

Mig 31

Kremlin: Gesloten luchtruim boven Sint Petersburg wegens oefening

MiG-31

Kremlin: ‘Poetin volledig op hoogte van situatie in luchtruim Sint Petersburg’, na UFO-melding

F-16

‘Toenemende dynamiek in VS om straaljagers, langeafstands-wapens naar Oekraïne te sturen’

VS, Canada staken zoektocht naar brokstukken neergehaalde UFO’s

Joe Biden

‘Joe Biden komt donderdag met toespraak over neergehaalde UFO’s’

Achthoek

‘Het Pentagon schiet op een achthoek? Dat kan dan geen ballon zijn’

USA President Joe Biden

President Joe Biden overweegt toespraak over neergehaalde UFO’s

Weerballon

Kiev: ‘Zes Russische ballonnen gezien boven Kiev, meeste neergehaald’

Pentagon: geen nieuwe UFO’s in luchtruim afgelopen 48 uur

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 440 met Wopke Veelo en Bert Hoekstra

Lees verder

TPO Podcast met Roderick ‘Tom Egbers’ Veelo en Bert ‘Jack van Gelder’ Brussen

Lees verder