Buitenland

Luchtruim Moldavië weer open

14-02-2023 13:34

Maia Sandu
Maia Sandu, president van Moldavië. Alexandros Michailidis/Shutterstock.

Update: luchtruim weer open.

KIEV, 14 februari (Reuters) – Moldavië heeft dinsdag tijdelijk zijn luchtruim gesloten, een dag nadat de president van het kleine Oost-Europese land Rusland beschuldigde van een complot om haar regering ten val te brengen.

Rusland ontkende de beschuldiging van president Maia Sandu, die herhaaldelijk haar bezorgdheid heeft geuit over de bedoelingen van Rusland met de voormalige Sovjetrepubliek sinds Moskou in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

Een bron op de internationale luchthaven van Chisinau vertelde Reuters dat de sluiting het gevolg was van veiligheidsoverwegingen.

“Beste passagiers, op dit moment is het luchtruim van de Republiek Moldavië gesloten. We wachten op de hervatting van de vluchten”, aldus Air Moldova, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Moldavië, op Facebook.

‘Vernietiging Moldavië’

Het Russische persbureau RIA zei dat de luchthaven had bevestigd dat de vluchten waren geannuleerd. De regering van Moldavië gaf niet onmiddellijk commentaar.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei vorige week dat zijn land een Russisch inlichtingenplan had ontdekt “voor de vernietiging van Moldavië”. Dagen later trad de Moldavische regering af.

Moldavië zei afgelopen vrijdag dat een Russische raket zijn luchtruim had geschonden tijdens een aanval op de Oekraïense infrastructuur en ontbood de Russische ambassadeur om te protesteren.

Aanpassingen: oorpronkelijke artikel vervangen door uitgebreidere versie, 14:02 uur.