Buitenland

Moldavië: Rusland wil Moldavische regering omver werpen

13-02-2023 21:42

Maia Sandu
Maia Sandu, president van Moldavië. Alexandros Michailidis/Shutterstock.

CHISINAU, 13 februari (Reuters) – De president van Moldavië heeft Rusland maandag beschuldigd van plannen om buitenlandse saboteurs in te zetten om het leiderschap van haar kleine land ten val te brengen, de toetreding tot de Europese Unie tegen te houden en het te gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne.

President Maia Sandu maakte haar opmerkingen nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week had gezegd dat zijn land een Russisch inlichtingenplan had ontdekt “voor de vernietiging van Moldavië”, en dagen later trad de regering van dat land af.

Russische troepen

Sandu, wier land grenst aan Oekraïne, heeft herhaaldelijk haar bezorgdheid geuit over de bedoelingen van Moskou met de voormalige Sovjetrepubliek en over de aanwezigheid van Russische troepen in de afgescheiden regio Transdnjestrië.

Volgens haar zouden burgers uit Rusland, Montenegro, Wit-Rusland en Servië Moldavië binnenkomen om te proberen protesten aan te wakkeren in een poging om “de legitieme regering te veranderen in een illegale regering onder controle van de Russische Federatie”.

“De pogingen van het Kremlin om geweld naar Moldavië te brengen zullen niet werken. Ons hoofddoel is de veiligheid van de burgers en de staat. Ons doel is vrede en openbare orde in het land,” zei Sandu tegen een persconferentie.

Rusland ontkent

Rusland ontkende vorig jaar te willen ingrijpen in Moldavië nadat de autoriteiten in Transdnjestrië hadden gezegd dat zij het doelwit waren geweest van een reeks aanslagen.

John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, zei maandag dat de berichten over het complot niet onafhankelijk waren bevestigd, maar “zeer verontrustend” waren en “zeker niet buiten de grenzen van het Russische gedrag”.