Buitenland

George Soros: ‘Als Rusland wordt verslagen in Oekraïne is dat einde Russisch rijk’

16-02-2023 19:51

George Soros
George Soros.

MOSKOU, 16 februari (Reuters) – Miljardair financier George Soros zei donderdag dat als Rusland wordt verslagen in de oorlog in Oekraïne dit zou leiden tot de ontbinding van wat hij het ‘Russische rijk’ noemde, iets wat volgens hem door de voormalige Sovjetrepublieken zou worden begroet.

Soros zei dat de Verenigde Staten Oekraïne zouden steunen, maar dat president Joe Biden de Oekraïense Volodymyr Zelensky had gewaarschuwd dat er grenzen waren en dat de Derde Wereldoorlog moest worden vermeden. Soros maakte de bron van zijn informatie niet bekend.

Wagner-groep

Soros, een hedgefondsmanager die filantroop is geworden, zei dat het Russische leger slecht geleid, slecht uitgerust en gedemoraliseerd was, maar dat president Vladimir Poetin zich tot de huurlingengroep Wagner had gewend om het Oekraïense leger te dwarsbomen.

“De landen van de voormalige Sovjet-Unie kunnen nauwelijks wachten om de Russen in Oekraïne verslagen te zien worden omdat zij hun onafhankelijkheid willen laten gelden,” zei Soros tegen de Veiligheidsconferentie van München, volgens een tekst van zijn toespraak die door zijn kantoor is vrijgegeven.

“Dit betekent dat een Oekraïense overwinning zou leiden tot de ontbinding van het Russische rijk. Rusland zou niet langer een bedreiging vormen voor Europa en de wereld,” zei hij. “Dat zou een grote verandering ten goede zijn.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

George Soros

George Soros. GIACOMO MORINI/Shutterstock.com.

 

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 viel de nucleair bewapende supermacht uiteen in 15 onafhankelijke republieken, hoewel Rusland verreweg het machtigste land bleef en houder van het grootste kernwapenarsenaal ter wereld.

Poetin ziet de oorlog in Oekraïne als een existentiële strijd met een agressief en arrogant Westen, en heeft gezegd dat Rusland alle beschikbare middelen zal gebruiken om zichzelf en zijn volk tegen elke aanval te beschermen.

‘Gok op Wagner-groep heeft gewerkt’

De Verenigde Staten hebben de beweringen van het Kremlin ontkend dat zij Rusland, ‘s werelds grootste producent van grondstoffen, willen vernietigen.

Soros zei dat Poetins gok op de huurlingengroep Wagner, opgericht door Jevgeni Prigozjin, op korte termijn lijkt te hebben gewerkt.

“De gok heeft gewerkt,” zei Soros. “Oekraïne stond voor een strategische keuze: of vastlopen in het op afstand houden van Wagner of Rusland een propagandaoverwinning bezorgen en zijn beperkte middelen bewaren voor een tegenaanval.”

Oekraïne, zei hij, had in het voorjaar een kleine kans zodra het de door het Westen beloofde wapens kreeg.

China

Over China zei Soros dat de ‘zero-COVID-19‘-strategie van president Xi Jinping het vertrouwen in de communistische partij heeft geschaad.

“De huidige situatie voldoet aan alle voorwaarden voor regimeverandering of revolutie,” zei Soros over China. “Maar dit is slechts het begin van een ondoorzichtig proces, waarvan de repercussies over een langere periode voelbaar zullen zijn.”

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Op korte termijn zal Xi waarschijnlijk aan de macht blijven omdat hij alle instrumenten van onderdrukking stevig in handen heeft,” zei Soros.

“Maar ik ben ervan overtuigd dat Xi niet levenslang in functie zal blijven, en terwijl hij in functie is, zal China niet de dominante militaire en politieke macht worden die Xi nastreeft.”

Soros ziet Rusland, verreweg het grootste land ter wereld qua grondgebied, en China, ‘s werelds op één na grootste economie, als de leidende leden van een groep opkomende “gesloten samenlevingen” waar het individu ondergeschikt is aan de staat.