Buitenland

Weinig zekerheid over de kernwapencapaciteiten van Noord-Korea

21-02-2023 10:53

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter
Deze foto verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, links, en zijn dochter. Zij inspecteren een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket op Pyongyang International Airport in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. Agency/Korea News Service via AP)

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – De laatste raketlanceringen van Noord-Korea zijn een demonstratie van het vermogen van het land om kernwapens te gebruiken tegen Zuid-Korea en het vasteland van de VS.

Noord-Korea beweert dat zijn kernwapens in staat zijn zijn rivalen te vernietigen, en laat elke provocerende wapenproef vergezeld gaan van details over de lancering. Maar veel buitenlandse deskundigen noemen de bewering van het Noorden propaganda en suggereren dat het land nog niet in staat is de Verenigde Staten of zijn bondgenoten met een kernwapen te raken.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord-Korea

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

Het lijdt geen twijfel dat Noord-Korea over kernbommen beschikt en over raketten die het vasteland van de VS, Zuid-Korea en Japan binnen aanvalsafstand brengen. Wat nog niet duidelijk is, is of het land de lastige techniek beheerst die nodig is om de bommen en raketten te verbinden.

ICBM’s

Noord-Korea heeft laten zien dat het raketten heeft die ver genoeg kunnen vliegen om het Amerikaanse vasteland te bereiken, maar het is niet duidelijk of ze bij aankomst in de atmosfeer kunnen overleven.

Noord-Korea zei dat het zaterdag een Hwasong-15 intercontinentale ballistische raket had gelanceerd om de betrouwbaarheid van het wapen en de gevechtsklaarheid van de nucleaire strijdkrachten van het land te controleren. Het is een van de drie soorten ICBM’s die het land heeft ontwikkeld, samen met de Hwasong-14 en de Hwasong-17. Alle drie zijn raketten op vloeibare brandstof en Noord-Korea noemt ze allemaal ‘nucleair geschikt’.

Het wapen werd bijna recht omhoog gelanceerd om het grondgebied van buren te vermijden en bereikte een maximale hoogte van ongeveer 5770 kilometer en vloog 990 kilometer, aldus de Noord-Koreaanse staatsmedia. De gerapporteerde vluchtgegevens suggereren dat de raket 13.000 kilometer of verder kan vliegen als hij in een normale baan wordt gelanceerd.

“Deze dagen heeft Noord-Korea zeer gedetailleerde details over zijn lanceringen bekendgemaakt om anderen te laten geloven dat wat ze hebben gedaan echt is”, aldus analist Shin Jong-woo van het Zuid-Koreaanse Forum voor Defensie en Veiligheid. “Maar ik denk dat dit deel uitmaakt van hun propaganda.”

Het is de vraag of Noord-Korea de technologie heeft verworven om kernkoppen af te schermen tegen de hoge temperatuur en de hoge druk bij terugkeer in de dampkring.

Volgens een tweejaarlijks Zuid-Koreaans defensiedocument dat vorige week werd vrijgegeven, is het niet duidelijk of de raketten de terugkeer in de dampkring kunnen overleven, omdat alle ICBM-tests van Noord-Korea tot dusver onder een hoge hoek zijn uitgevoerd.

Lee Choon Geun, honorair onderzoeker aan het Zuid-Koreaanse Science and Technology Policy Institute, zei dat een normale baan meer stress zou veroorzaken, omdat een kernkop langere tijd door hoogten met een hoge luchtdichtheid zou gaan.

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia vond de lancering “plotseling” plaats op bevel van Kim Jong-Un.

“De beweringen van het Kim-regime over lanceringen op korte termijn zijn dus bedoeld om niet alleen de ontwikkeling van strategische en tactische nucleaire krachten aan te tonen, maar ook de operationele capaciteit om ze te gebruiken”, aldus Leif-Eric Easley, professor aan de Ewha Universiteit in Seoul.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

Tijdens een militaire parade eerder deze maand toonde Noord-Korea een twaalftal ICBM’s, een ongekend aantal dat wijst op vooruitgang in zijn inspanningen om krachtige wapens in massa te produceren.

Onder hen bevonden zich enorme raketten die volgens deskundigen waarschijnlijk een versie zijn van een ICBM met vaste brandstof die Noord-Korea de afgelopen jaren heeft proberen te ontwikkelen. Met vaste brandstof kunnen raketten mobiel op de grond worden gebruikt en kunnen ze sneller worden gelanceerd.

Kernkoppen

Noord-Korea heeft waarschijnlijk tientallen kernkoppen. De vraag is of ze klein genoeg zijn voor een raket.

Noord-Korea heeft tot nu toe zes ondergrondse kernproeven uitgevoerd om kernkoppen te maken die op raketten kunnen worden geplaatst. Schattingen van buitenaf over het aantal Noord-Koreaanse kernkoppen lopen sterk uiteen, van 20-60 tot ongeveer 115.

In een interview met 38 North, een op Noord-Korea gerichte website, zei de bekende kernfysicus Siegfried Hecker, die het belangrijkste nucleaire complex van Yongbyon meerdere malen heeft bezocht, dat “20 tot 60 mogelijk is, met als meest waarschijnlijke aantal 45”.

Volgens sommige deskundigen heeft Noord-Korea waarschijnlijk al geminiaturiseerde kernkoppen voor raketten gebouwd, gezien het aantal jaren dat het land aan zijn kern- en raketprogramma’s heeft besteed. Maar anderen zeggen dat Noord-Korea nog jaren verwijderd is van de productie van dergelijke kernkoppen.

“Na de zesde kernproef hebben de mensen geaccepteerd dat Noord-Korea echt kernwapens zal hebben. Maar er wordt nog steeds gedebatteerd over de vraag of het land beschikt over miniaturiseringstechnologie voor kernkoppen”, aldus analist Shin.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord Korea

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

Het Noorden beschreef zijn zesde kernproef, in 2017, als een ‘detonatie van een thermonucleaire bom voor ICBMs’. Die veroorzaakte een beving van 6,3 op de schaal van Richter, en sommige studies schatten de geschatte explosieve opbrengst op ongeveer 50 tot 140 kiloton TNT. Ter vergelijking: de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog – waarbij in totaal meer dan 210.000 mensen werden gedood – leverden explosies op die respectievelijk ongeveer 15 en 20 kiloton TNT opleverden.

Volgens het tweejaarlijkse Zuid-Koreaanse defensiedocument beschikt Noord-Korea naar schatting over 70 kilogram voor wapens geschikt plutonium. Volgens sommige waarnemers is dat genoeg voor 9 tot 18 bommen. Volgens het document beschikt Noord-Korea ook over “een aanzienlijke hoeveelheid” hoogverrijkt uranium.

Het Yongbyon-complex van Noord-Korea heeft faciliteiten om zowel plutonium als hoogverrijkt uranium te produceren, de twee belangrijkste ingrediënten om kernwapens te maken.Plutoniumfabrieken zijn doorgaans groot en genereren veel warmte, waardoor ze gemakkelijker op te sporen zijn. Maar een uraniumverrijkingsfabriek is compacter en kan gemakkelijk voor satellietcamera’s worden verborgen. Noord-Korea zou nog minstens één andere geheime uraniumverrijkingsfabriek hebben, naast die in het Yongbyon-complex.

Korteafstandswapens

Na het mislukken van de diplomatie met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2019 versnelde Kim de ontwikkeling van korteafstandsraketten met vaste brandstof en nucleaire capaciteit die gericht zijn op belangrijke doelen in Zuid-Korea, waaronder Amerikaanse militaire bases daar.

Deze ‘tactische’ kernwapens omvatten wat Noord-Korea noemt “supergrote” 600-millimeter meervoudige raketwerpers die het maandag heeft getest. Zuid-Korea beschrijft het wapen als een raketsysteem voor de korte afstand.

De Noord-Koreaanse staatsmedia zeiden dat het nieuwe artilleriesysteem kernkoppen kan dragen en dat vier raketten genoeg zouden zijn om een vijandelijk vliegveld weg te vagen. De verklaring leidde al snel tot twijfels van buitenaf over de vraag of de wapens inderdaad nucleair geschikt zijn.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord Korea

AP Photo/Ahn Young-joon.

“De bewering van Noord-Korea klopt niet helemaal. Waarom hebben ze vier tactische kernwapens nodig om slechts één vliegveld te vernietigen?” zei Shin, de analist. “En welk land zou zulke aanvalsscenario’s via de staatsmedia bekendmaken?

“Andere nieuwe Noord-Koreaanse korteafstandssystemen zijn raketten die kennelijk zijn gemodelleerd naar het Russische Iskander mobiele ballistische systeem of die uiterlijk lijken op het Amerikaanse MGM-140 Army Tactical Missile System. Deze raketten worden gelanceerd vanaf landvoertuigen en zijn ontworpen om wendbaar te zijn en op lage hoogte te vliegen, waardoor ze theoretisch een betere kans hebben om Zuid-Koreaanse en Amerikaanse raketafweersystemen te verslaan.

Dat Noord-Korea in staat is korteafstandsraketten met kernkoppen te bewapenen, is onafhankelijk bevestigd.

Noord-Korea kan misschien eenvoudige kernkoppen plaatsen op sommige van zijn oudere raketten, waaronder Scuds of Rodong-raketten, maar het zou waarschijnlijk verdere technologische vooruitgang en kernproeven vergen om kleinere en meer geavanceerde kernkoppen te bouwen die op zijn nieuwere tactische systemen kunnen worden geïnstalleerd, aldus deskundige Lee.

Noord-Korea beschikt ook over een Hwasong-12 raket met middellange afstand en nucleaire capaciteit die Guam kan bereiken, een belangrijk militair knooppunt van de VS in de Stille Oceaan. Het land ontwikkelt een familie Pukguksong-raketten met vaste brandstof voor de middellange afstand, die ontworpen zijn om te worden afgevuurd vanaf onderzeeërs of landvoertuigen.