Buitenland

Rusland plaatst kernwapens Wit-Rusland dicht bij grens met Polen

03-04-2023 08:16

Atoombom
Shutterstock.

3 april (Reuters) – Rusland zal zijn tactische kernwapens dicht bij de westelijke grenzen van Wit-Rusland plaatsen, zei de Russische gezant in Minsk op zondag, waardoor ze op de drempel van de NAVO komen te liggen. In een van de meest uitgesproken nucleaire signalen van Rusland sinds het begin van zijn invasie in Oekraïne 13 maanden geleden, zei president Vladimir Poetin op 26 maart dat Rusland tactische kernwapens in Wit-Rusland zal stationeren.

De twee Slavische buurlanden maken formeel deel uit van een “uniestaat” en zijn al jaren in gesprek om verder te integreren, een proces dat is versneld nadat Minsk vorig jaar toestond dat Moskou Wit-Russisch grondgebied gebruikte om troepen naar Oekraïne te sturen.

‘Veiligheid waarborgen’

De wapens “zullen worden verplaatst naar de westelijke grens van onze uniestaat en zullen de mogelijkheden vergroten om de veiligheid te waarborgen”, zei de Russische ambassadeur in Wit-Rusland, Boris Gryzlov, tegen de Wit-Russische staatstelevisie.

“Dit zal gebeuren ondanks het lawaai in Europa en de Verenigde Staten.”

Gryzlov specificeerde niet waar de wapens zullen worden gestationeerd, maar bevestigde dat een opslagfaciliteit, zoals bevolen door Poetin, tegen 1 juli zal worden voltooid en vervolgens naar het westen van Wit-Rusland zal worden verplaatst.

‘Zorgwekkend’

Wit-Rusland grenst in het noorden aan Litouwen en Letland en in het westen aan Polen, die alle deel uitmaken van de oostelijke flank van de NAVO, die na de Russische invasie in Oekraïne is versterkt met extra troepen en militair materieel.

De VS en de andere bondgenoten van Kiev hebben gezegd bezorgd te zijn over de mogelijkheid dat Rusland tactische kernwapens naar Wit-Rusland zou sturen, waarbij president Joe Biden zei dat het “zorgwekkend” was.

President Alexander Loekasjenko zei vrijdag dat Wit-Rusland Rusland ook zou toestaan er intercontinentale kernraketten te plaatsen, indien nodig.