Buitenland

China en Wit-Rusland willen ‘zo snel mogelijk’ vredesakkoord Oekraïne

01-03-2023 21:05

Xi Jinping, China, Peking
De Chinese President Xi Jinping in Peking. 23 oktober 2022. AP Photo/Andy Wong

PEKING, 1 maart (Reuters) – De Chinese president Xi Jinping en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko hebben woensdag tijdens besprekingen in Peking opgeroepen tot een “zo snel mogelijk” vredesakkoord voor Oekraïne, meldde het Wit-Russische staatspersbureau Belta.

Hun top bracht twee van de buitenlandse leiders samen op wie de Russische president Vladimir Poetin het meest rekent voor steun nu zijn leger worstelt om de doelen van zijn jarenlange invasie te bereiken.

Belta zei dat zij een gezamenlijke verklaring hebben uitgegeven waarin zij “diepe bezorgdheid uitspreken over de ontwikkeling van het gewapende conflict in de Europese regio en extreme belangstelling voor een zo spoedig mogelijke totstandbrenging van vrede in Oekraïne”.

Wit-Rusland en China zijn geïnteresseerd in het voorkomen van een escalatie van de crisis en zijn bereid inspanningen te leveren om de regionale vrede en orde te herstellen,” voegde het eraan toe in zijn verslag over de verklaring.

Steeds luidere roep om vrede

Peking roept steeds luider op tot vrede naarmate het conflict in Oekraïne aansleept, en ontkende dat het wapens aan Moskou zou leveren nadat Amerikaanse functionarissen zeiden dat China dit overwoog.

Vorige week publiceerde het een 12-punten document waarin werd opgeroepen tot een alomvattend staakt-het-vuren in Oekraïne dat grotendeels het eerdere standpunt van China samenvatte en in het Westen met scepsis werd ontvangen.

In televisie-uitzendingen zei Xi dat China het vertrouwen en de samenwerking met Wit-Rusland wil versterken “gezien de instabiliteit en turbulentie van de internationale situatie”.

Vredesplan

Loekasjenko zei dat de bijeenkomst plaatsvindt “in een zeer gecompliceerde tijd” en noodzakelijk is om “een ongecontroleerde afdaling naar een wereldwijde confrontatie zonder winnaars” te voorkomen.

Hij zei dat Xi dit in zijn vredesplan “duidelijk, definitief en duidelijk aan de internationale gemeenschap heeft verklaard”.

“Daarom heeft Wit-Rusland actief zijn vredesvoorstellen naar voren gebracht en steunt het volledig uw stimulans voor internationale veiligheid”, voegde hij eraan toe.

China ondertekende een partnerschapsovereenkomst “zonder grenzen” met Rusland enkele weken voor de invasie van Oekraïne en heeft zich onthouden van kritiek op Moskou in verband met de oorlog.

Loekasjenko heeft Poetin toegestaan de invasie te beginnen vanaf Wit-Russisch grondgebied en heeft Rusland de pas gemobiliseerde soldaten laten trainen op Wit-Russische bases, terwijl hij zei dat hij niet rechtstreeks aan de oorlog zal deelnemen tenzij zijn land door Oekraïne wordt aangevallen.

Overeenkomsten Wit-Rusland en China

De top heeft een reeks overeenkomsten opgeleverd die voortbouwen op een ‘all-weather‘-partnerschap dat vorig jaar tussen beide landen is overeengekomen. Zij ondertekenden een reeks samenwerkingsdocumenten op het gebied van economie en handel, industrie, landbouw, wetenschap en technologie, gezondheid, toerisme en sport, meldde Xinhua News.

Het Wit-Russische ministerie van economie zei dat een van de overeenkomsten betrekking heeft op de geplande oprichting dit jaar van een vrijhandels- en investeringszone. Met een bevolking van slechts 9,3 miljoen inwoners heeft Wit-Rusland een kleine economie vergeleken met die van China, maar het is een belangrijke producent van kunstmest.