KINSHASA, Congo (AP) – Meer dan 30 mensen zijn gedood bij een reeks aanvallen door extremistische rebellen in het oosten van Congo, aldus een lokale mensenrechtenorganisatie.
Mannen, vrouwen en kinderen werden gedood door de Geallieerde Democratische Strijdkrachten – die banden hebben met de Islamitische Staat– tussen de gebieden Irumu en Mambasa in de Congolese provincie Ituri, vertelde Christophe Munyanderu, coördinator van de Conventie voor de eerbiediging van de mensenrechten, aan verslaggevers.
“In dit gebied zijn verschillende boeren gedood en het dodental van 31 mensen is slechts voorlopig omdat er nog veel lichamen zijn, die nog niet zijn gevonden”, zei hij. De aanvallen vonden plaats op maandag en dinsdag en werden gevolgd door gevechten in andere dorpen, zei hij.
Het geweld suddert al tientallen jaren in Oost-Congo, waar zo’n 120 gewapende groepen vechten om land, grondstoffen en macht.
De aanvallen van rebellengroepen zoals ADF zijn de laatste tijd toegenomen. Sinds april vorig jaar zijn volgens de Verenigde Naties bij de aanvallen van ADF ten minste 370 burgers gedood en honderden ontvoerd, waaronder een groot aantal kinderen.
De groep, die oorspronkelijk actief was in de provincie Noord-Kivu, heeft zich verspreid naar het naburige Ituri, waar volgens de VN tussen januari en februari meer dan 144.000 mensen zijn ontheemd. Pogingen van het Congolese leger en Oegandese troepen om hen terug te dringen hebben weinig resultaat opgeleverd.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Een uitgebrande hut is te zien in het dorp Mukondi in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo, donderdag 9 maart 2023. Ten minste 36 burgers werden gedood toen de Geallieerde Democratische Strijdkrachten, een groep die banden heeft met de Islamitische Staat, het dorp aanvielen en de hutten van de bewoners verbrandden. (AP Photo/Socrate Mumbere)
“Het ADF begon zich in 2021 in Ituri uit te breiden door gebruik te maken van bestaande spanningen tussen de gemeenschappen en door een veiligheidsvacuüm op te vullen dat was achtergelaten door (de regering in de verre hoofdstad) Kinshasa. Haar vermogen om regelmatig bloedbaden als deze aan te richten wijst erop dat de groep waarschijnlijk niet snel zal worden verslagen,” aldus Benjamin Hunter, Afrika-analist bij Verisk Maplecroft, een bedrijf dat risico’s beoordeelt.
Terwijl de ADF zijn gewelddadigheden in Ituri opvoert, nemen de aanvallen van de M23-rebellen in de provincie Noord-Kivu toe. De M23 trad 10 jaar geleden voor het eerst op de voorgrond toen zijn strijders Goma innamen, de grootste stad in het oosten van Congo, aan de grens met Rwanda. Hoewel de M23-groep bijna tien jaar lang grotendeels inactief was, dook hij anderhalf jaar geleden weer op en heeft hij burgers gedood en grondgebied veroverd.
In het afgelopen jaar zijn ongeveer 1 miljoen mensen gevlucht voor gevechten in verband met M23, waardoor een humanitaire ramp is ontstaan, aldus een verklaring deze week van Artsen zonder Grenzen.
“De crisis in Noord-Kivu is schokkend in omvang en ernst, maar de humanitaire respons is op te veel plaatsen veel te traag”, aldus Avril Benoît, uitvoerend directeur van MSF-USA, momenteel werkzaam in Goma.
“Er is een schrijnend gebrek aan hulp die mensen bereikt met basisbehoeften aan onderdak, medicijnen, voedsel en drinkwater. We zien dat de gevolgen voor de gezondheid enorm zijn en toenemen”, zei ze.