Buitenland

Filippino’s laten zich weer geselen en aan het kruis nagelen, ondanks afkeuring kerk

07-04-2023 13:49

Filipijnen
(AP Photo/Aaron Favila)

SAN PEDRO CUTUD, Filippijnen (AP) – Acht Filippino’s werden vrijdag aan kruizen genageld om het lijden van Jezus Christus na te spelen in een bloederige Goede Vrijdag-traditie die duizenden toegewijden en toeristen naar de Filippijnen trekt ondanks het feit dat de katholieke kerk ze afwijst.

De levensechte kruisigingen in het boerendorp San Pedro Cutud in de provincie Pampanga ten noorden van Manilla werden hervat na een pauze van drie jaar wegens de pandemie van het covid-19-virus. Ongeveer een dozijn dorpelingen meldden zich aan, maar slechts acht mannen namen deel, waaronder de 62-jarige bordschilder Ruben Enaje, die in San Pedro Cutud voor de 34e keer aan een houten kruis werd genageld.

Andere boetelingen liepen blootsvoets door de straten van het dorp en sloegen op hun blote rug met scherpe bamboestokken en stukken hout. Sommige deelnemers sneden in het verleden met gebroken glas wonden in de rug van de boetelingen om ervoor te zorgen dat het ritueel voldoende bloederig was.

Het gruwelijke schouwspel weerspiegelt het unieke katholicisme van de Filippijnen, waarin kerkelijke tradities worden gecombineerd met volksbijgeloof.

Kerkelijke afkeuring

Kerkleiders in de Filippijnen hebben de kruisigingen en zelfkastijding afgekeurd en gezegd dat Filippino’s hun diepe geloof en religieuze toewijding ook kunnen tonen zonder zichzelf pijn te doen en door in plaats daarvan liefdadigheidswerk te doen, zoals bloed doneren.

Robert Reyes, een prominente katholieke priester en mensenrechtenactivist in het land, zei dat de bloedige rituelen aantonen dat de kerk heeft gefaald in het adequaat onderwijzen van Filippino’s in de christelijke grondbeginselen.

 

Alle afbeeldingen: AP Photo/Aaron Favila.