Buitenland

FBI pakt 21-jarige Jack Teixeira op, verdacht van lekken geheime documemten

13-04-2023 21:37

Jack Teixeira
Jack Teixeira. Foto via social media.

WASHINGTON, 13 april (Reuters) – De FBI heeft donderdag een medewerker van de Amerikaanse Air Force National Guard gearresteerd wegens het online lekken van geheime Amerikaanse documenten die Washington in verlegenheid brachten bij bondgenoten over de hele wereld.

De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland zei dat de FBI de man, Jack Teixeira, heeft gearresteerd “in verband met een onderzoek naar vermeende ongeoorloofde verwijdering, bewaring en overdracht van geclassificeerde nationale defensie-informatie.”

De FBI zei dat haar agenten een arrestatie hadden verricht en bezig waren met “geautoriseerde wetshandhavingsactiviteiten in een woning in North Dighton, Massachusetts.”

‘Opzettelijke, criminele daad’

Videobeelden die op nieuwszenders werden afgespeeld toonden zwaarbewapende agenten in Massachusetts die een jonge man met een grijs t-shirt en een felrode korte broek begeleidden naar een wachtende auto. Zijn hoofd was gebogen en zijn haar was dichtgeknipt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Jack Teixeira

Jack Teixeira. Foto via social media.

 

Het lekken was een “opzettelijke, criminele daad”, zei het Pentagon. Pentagon woordvoerder Brigadier General Pat Ryder verwees vragen over het onderzoek door naar het Ministerie van Justitie.

Ernstigste inbreuk sinds jaren

Enkele van de meest gevoelige gelekte details hebben naar verluidt betrekking op de militaire capaciteiten en tekortkomingen van Oekraïne, en informatie over Amerikaanse bondgenoten, waaronder Israël, Zuid-Korea en Turkije.

President Joe Biden zei eerder op donderdag dat onderzoekers de bron van de online lekken naderden in wat wordt beschouwd als de ernstigste inbreuk op de beveiliging in jaren.

De New York Times meldde eerder dat Teixeira een National Guardsman was die Thug Shaker Central leidde, een online groep waar ongeveer 20 tot 30 mensen hun liefde voor wapens, racistische memes en videospelletjes deelden. De Times haalde interviews en documenten aan die het bekeek.