Buitenland

‘Het Pentagon schiet op een achthoek? Dat kan dan geen ballon zijn’

15-02-2023 21:11

Achthoek
Shutterstock.

WASHINGTON, 15 februari (Reuters) – Weerballonnen, civiele drones en andere niet-militaire gadgets in de lucht zijn allemaal mogelijke verklaringen voor de mysterieuze objecten die het Amerikaanse leger de afgelopen week uit de lucht heeft geschoten, zeggen wetenschappers en atmosfeerdeskundigen.

Amerikaanse en Canadese functionarissen hebben weinig details gegeven over wat gevechtsvliegtuigen precies hebben neergeschoten boven Alaska, het noordwesten van Canada en Lake Huron gedurende drie dagen na een eerder neerhalen van een vermoedelijke Chinese spionageballon voor de kust van South Carolina.

Eén ding is echter duidelijk: er zweven genoeg niet-militaire voorwerpen hoog in de atmosfeer.

“Wereldwijd worden er elke dag honderden, waarschijnlijk bijna 1000 ballonnen opgelaten voor meteorologische waarnemingen voor landen over de hele wereld,” zei Raymond Shaw, een atmosferisch fysicus en professor aan de Michigan Technological University. “Ze zijn een mooie manier om atmosferische metingen te doen zonder veel geld uit te geven.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Weerballon

Een weerballon. Shutterstock.

 

Het Amerikaanse leger en de regering Biden hebben erkend dat ze nog veel niet weten over de meest recente onbemande objecten, zoals hoe ze in de lucht blijven, wie ze gebouwd heeft en of ze misschien informatie hebben verzameld.

Militaire functionarissen zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat zij met zekerheid zullen weten wat de objecten waren, totdat zij de brokstukken kunnen bergen.

Ballonnen

Dinsdag zei de woordvoerder van de nationale veiligheid van het Witte Huis, John Kirby, dat de Amerikaanse inlichtingendienst de mogelijkheid in overweging neemt dat het gaat om toestellen in de lucht die “een commercieel of goedaardig doel dienen”.

Ballonnen zijn een mogelijke verklaring.

Wetenschappers gebruiken ballonnen om windpatronen, luchtkwaliteit en andere aspecten van de atmosfeer te bestuderen. Ze zijn er in vele maten, van een paar voet in diameter tot de breedte van een tennisbaan. Sommige stijgen op tot wel 100.000 voet alvorens uit elkaar te knallen, en vele kunnen honderden kilometers afleggen, meestal met koorden of touwtjes waaraan de nuttige lading van sensoren hangt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Sidewinder

Een Sidewinder-raket. Shutterstock.

 

Sommige ballonnen die op grote hoogte worden gebruikt om de windsnelheid en -richting in de stratosfeer te bestuderen, hebben alleen een GPS-volgsysteem, aldus Alemu Gonsamo, assistent-professor aan de McMaster University in Canada, die met camera’s uitgeruste ballonnen gebruikt om de vegetatie op de grond te bestuderen.

UFO’s nog altijd Unidentified

Het object dat zaterdag boven Canada neerkwam, werd door de Canadese minister van Defensie omschreven als een ballon. Maar de twee andere objecten kunnen iets heel anders zijn geweest.

Zo beschreef een Amerikaanse functionaris het object dat zondag boven Lake Huron werd neergeschoten als achthoekig, met touwtjes die eraan bungelden.

“Het Pentagon schiet op een achthoek? Dat kan geen ballon zijn, want een ballon heeft per definitie een zachte grens en moet dus glad zijn,” zei Alex Kostinski, een natuurkundige aan de Michigan Tech University.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

In Alaska, waar een van de objecten is neergeschoten, organiseren wetenschappers veldprogramma’s om grote ballonnen en raketten op te stellen vanuit magazijnen en lanceerplatforms op de Poker Flat Research Range, zei John Walsh, een Arctisch klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Alaska Fairbanks.

“Maar ik denk niet dat er nu zo’n programma aan de gang is, dus dat zou niet verklaren wat er de afgelopen week is neergeschoten,” zei Walsh.

Drones

Er is weinig bekend over het object dat vrijdag boven Alaska werd neergehaald en dat volgens een woordvoerder van het Pentagon de grootte had van een kleine auto en door een raket werd geraakt op ongeveer 40.000 voet boven de grond.

Sommige grote consumenten- of commerciële drones met propellers kunnen zo groot zijn als een compacte auto en in zeldzame gevallen 40.000 voet bereiken, hoewel de Amerikaanse Federal Aviation Administration verbiedt dat consumenten-drones hoger dan 400 voet vliegen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Onderzoeksdrones die in Arctische gebieden worden ingezet, genieten soms de voorkeur boven satellieten omdat ze de effecten van smeltend ijs en zeespiegelstijging van dichterbij en op langere termijn kunnen bekijken, aldus de NASA, maar deze objecten mogen slechts enkele uren in de lucht blijven.

Drones behoorden tot de objecten die werden onderzocht door een NASA-studieteam dat vorig jaar werd gevormd om het Pentagon te helpen bij het begrijpen van ongeïdentificeerde luchtverschijnselen, zei Thomas Zurbuchen, NASA’s voormalige chef wetenschap die de groep leidde voordat hij in december met pensioen ging.

Meer waarnemingen

Na het Chinese ballonincident heeft het Amerikaanse leger de filters aangepast die het gebruikt om radargegevens te onderzoeken, waardoor het kleinere, trager bewegende objecten kan opsporen. Dat betekent onvermijdelijk meer waarnemingen en mogelijk meer schietpartijen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De Amerikaanse senator Marco Rubio, die dinsdag een geheime briefing over de objecten verliet, vertelde verslaggevers dat ze niet anders zijn dan de honderden objecten die in eerdere inlichtingenrapporten werden genoemd.

“We hebben nog nooit iets neergeschoten in meer dan 65 jaar NORAD, en in één week hebben ze drie dingen neergeschoten,” zei hij.