Buitenland

Activisten Last Generation leggen Berlijn plat, tenminste 20 wegblokkades

24-04-2023 10:47

Last Generation
Foto: Last Generation.

BERLIJN (AP) – Duitse klimaatactivisten hebben maandagochtend geprobeerd het verkeer in Berlijn tot stilstand te brengen door zich overal in de hoofdstad op straten aan het wegdek vast te lijmen.

Leden van de groep Last Generation hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk wegen in heel Duitsland geblokkeerd in een poging de regering onder druk te zetten om drastischer maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Bij verschillende gelegenheden hebben zij zich aan de wegen vastgekleefd, wat sommige automobilisten woedend maakte. Conservatieve politici beschuldigden de activisten van extremisme.

Naast de wegblokkades willen de activisten maandag ook het verkeer blokkeren door later op de dag heel langzaam door de stad te marcheren.

In de ochtend waren er ongeveer 20 wegblokkades in de stad, meldde het Duitse persbureau dpa.

“We zullen niet langer accepteren dat de regering geen plan heeft om de vernietiging van onze bestaansmiddelen te stoppen,” zei Last Generation in een verklaring. “We verzetten ons nu.”

500 agenten

Volgens de Berlijnse politie zullen de hele dag tot 500 agenten in de stad op straat zijn om de blokkades te voorkomen of snel te beƫindigen, meldde dpa.

De groep zei vorige week dat haar leden hun acties de komende dagen zouden opvoeren en zouden proberen de stad “op vreedzame wijze tot stilstand te brengen.”

Maximumsnelheid 100 kilometer per uur

Last Generation wil dat Duitsland tegen 2030 stopt met het gebruik van alle fossiele brandstoffen en op korte termijn maatregelen neemt, waaronder het opleggen van een algemene snelheidslimiet van 100 kilometer per uur op snelwegen als manier om de uitstoot van het vervoer te verminderen.

Celstraffen

In het Verenigd Koninkrijk werden vorige week twee klimaatactivisten van Just Stop Oil veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor het bezetten van een brug bij Londen waardoor het verkeer over de brug meer dan 40 uur werd gestremd.